Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Ett ovärdigt slut – för Bengtsson och MFF

Rasmus Bengtsson och Johan Dahl Tomasson i februari.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Ett ovärdigt slut.

För Malmö FF och för Rasmus Bengtsson.

Och när mittbacken nu inte längre ens tränar med laget är det dags att prata om förändringarna i MFF 2021.

För de kommer att bli stora.

Exakt vad som hänt mellan Rasmus Bengtsson och Jon Dahl Tomasson och MFF-ledningen kommer sannolikt att för all framtid vara höljt i dunkel.

Anledning är att det med all sannolikhet inte finns någon som tjänar på att sanningen kommer fram.

För elitfotbollslag är små egna världar, inte sällan med egna regler och belysta med vardagligt ljus kan det som händer där inne framstå som allt mellan sagolikt och skrattretande.

Klart är att Bengtsson-soppan är ovärdig – både för mittbacken och för Malmö FF.

Så här ska det inte gå till med en egen produkt som så sent som i fjol var en av lagets bästa.

Visst kan det gå snabbt i fotboll, visst kan det ha varit rätt att bänka Bengtsson och visst kan en tränare som vinner mästerskap hävda att han sportsligt har gjort rätt.

Relationer är en annan sak.

Det moderna Malmö FF har vunnit mycket på goda relationer.

Om inte sådana bibehållits med spelare som Markus Rosenberg, Ola Toivonen, Behrang Safari, Isaac Kiese och – för alla del – Rasmus Bengtsson så hade de inte återvänt till klubben och utan dem hade MFF inte varit där de är i dag.

Nu vill Malmö FF ta nästa steg mot att etablera sig i Europa. Man har valt Jon Dahl Tomasson som tränare i det steget och man får precis vad man har valt.

Tomasson har spelat VM och EM och vunnit Champions League. Han har varit framgångsrik på allra högsta nivå och vägen dit är ofta obarmhärtigt cynisk. 

Det går inte att lasta Tomasson för att han tror på sin väg till framgång. Det är en annan väg än Malmö FF tagit förut. 

Om det är den enda vägen vidare vet vi inte, MFF har valt och nu kör man.

Ur det perspektivet ska MFF anpassa sig efter Tomasson, snarare än tvärtom.

Spelmässigt har Tomasson på flera viktiga vis gjort Malmö bättre. Presspelet, återerövringsspelet, variationen mellan kortare och längre anfall. Allt det där har tagit tydliga kliv framåt och kan på sikt utgöra ett en grund för nya stora framgångar.

Förändringsmässigt bör Tomassons 2021 bära med sig ännu mer än 2020. Och frågetecken bör väckas kring kontinuiteten.

För under året har Guillermo Molins, Romain Gall, Marcus Antonsson, Behrang Safari och nu Rasmus Bengtsson på ett eller annat sätt lämnat MFF. Vissa av dem är definitivt borta på permanent basis, inget tyder just nu på att någon av dem kommer tillbaka.

Utöver de fem har både mittbacken Lasse Nielsen (33 år i januari) och mittfältaren Arnor Traustason med ett år kvar på sina kontrakt på allvar börjat titta på alternativ efter säsonger med betydligt mindre speltid än de önskat.

Klubbens senaste miljonvärvning – Felix Beijmo, 22 – har knappt spelat alls sedan han kom i somras och är allt annat än nöjd med sin sits.

Prisbilden för Isaac Kiese Thelin är i dagsläget utom räckhåll för MFF samtidigt som anfallaren själv kan tjäna betydligt större pengar på kontinenten – inte minst efter 13 mål på 24 allsvenskan matcher.

Malmö FF räddade kvar storstjärnan och lagkaptenen Anders Christiansen trots ett drömbud om nästan 40 miljoner till MFF och 60 till mittfältaren för tre år i Saudiarabien. 

Men det kostade i relationen till dansken som ville säkra sin och familjens ekonomi för generationer framåt och det är något MFF på något sätt behöver kompensera.

Lägg därtill att Malmö FF är beredda att sälja mittbacksstjärnskottet Anel Ahmedhodzic i vinter och det är bara att ta fram miniräknaren, göra matematiken och konstatera.

Det kommer att bli ännu större förändringar 2021 än 2020 i Jon Dahl Tomassons Malmö FF.


Fina hyllningen till El Diego 

Neapel minns sin hjälte