Magnus Pehrsson coacar MFF mot IFK Göteborg på Stadion i Malmö. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMagnus Pehrsson coacar MFF mot IFK Göteborg på Stadion i Malmö. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Magnus Pehrsson coacar MFF mot IFK Göteborg på Stadion i Malmö. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Markus Rosenberg firar sitt 2–1-mål mot IFK Göteborg i Malmö i augusti 2017. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMarkus Rosenberg firar sitt 2–1-mål mot IFK Göteborg i Malmö i augusti 2017. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Markus Rosenberg firar sitt 2–1-mål mot IFK Göteborg i Malmö i augusti 2017. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mattias Larsson

Ett klassikermöte med klassklyftor

Publicerad

Malmö FF mot IFK Göteborg.

Ett klassikermöte.

Med både klassklyftor och klasskillnader.

Gerhard Sager drog lapp efter lapp efter lapp.

När sex av åtta bollar öppnats återstod bara två lag.

Sveriges mest framgångsrika genom tiderna.

Och så står vi där vi står.

Med snö upp till knäna och ett klassikermöte i mars.

Det hade kunnat vara ett möte så hett att vårfloden äntligen släppts lös, men riktigt där befinner vi oss inte och Malmö FF:s tränare Magnus Pehrsson satte ord på saken ganska väl när han sa:

– Det är en bra möjlighet för oss att ta oss vidare.

För så är det.

Malmö FF är regerande svenska mästare, truppens värde ökade enligt Malmö FF:s eget bokslut med nästan 40 miljoner kronor under 2017 och laget gled genom cupgruppspelet som man finkör en Ferrari genom Monaco i slutet av juli.

IFK Göteborg blev tia i allsvenskan i fjol, klubben gick 12,5 miljoner kronor back 2017 och man gick till kvartsfinal – efter 1–0 mot Varberg och kryss mot Öster och Sirius – på bättre rankning än Öster.

Poya Asbaghi har anställts för att långsiktigt bygga upp först ett mer spelförande och sedan ett mer vinnande IFK Göteborg.

Magnus Pehrsson anställdes efter att MFF sparkat en guldtränare.

Ni fattar poängen.

Historiskt sett är det två likartade klubbar.

I nuläget är den ena långt före den andra.

Men i en match på en urusel konstgräsplan i mitten av mars är marginalerna mycket mindre än så.

Malmö FF var ett par gånger om riktigt illa ute vid ställningen 0–0 hemma mot Dalkurd. 

Och kan Dalkurd så kan så klart IFK Göteborg.

På sitt sätt gäller matchen också mer för gästerna än den gör för Malmö FF.

MFF kommer i sommar att kvala till Champions League, medan svenska cupen är IFK Göteborgs sista chans att få spela utanför Sveriges gränser under 2018.

Å andra sidan har Malmö FF inte vunnit cupen sedan 1989 och efter den nesliga sortin in CL-kvalet i fjol är Magnus Pehrsson inte längre än en cupsorti från att det ska börja surras igen om huruvida han är rätt för MFF eller inte.

I mina ögon har Pehrsson nästan mer visat att han är det efter SM-guldet i höstas än han gjorde innan.

Inte så att prestationerna i allsvenskan var otillräckliga, men det är som om han mer och mer för varje vecka växer in i den roll och den stora kostym som en huvudtränare i Malmö FF förväntas fylla.

Den helheten har Pehrsson närmat sig. 

Han har tagit steget ur fotbolls- och taktikbubblan och börjat erövra mer än poäng och titlar.

Mot BP på söndagen när kvartsfinalplatsen säkrades så var klasskillnaden stor.

Krasst uttryckt: det syntes att Malmö blev mästare i fjol och ännu tydligare att BP spelade i superettan. 

Det Dalkurd visade på Malmö IP var klart bättre än vad BP fick ut.

MFF har så här långt spelat sju matcher under 2018.

Nästa vecka - med all sannolikhet på lördag – kommer IFK Göteborg till Malmö för att göra vad ingen annan gjort hittills i år.

Besegrat Malmö FF.

Hur det går är det ingen som vet.

Hur det blir är däremot glasklart.

Högintressant.

Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag