Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

En skrattretande dröm – men fullt realistiskt

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Ett allra sista Markus Rosenbergskt kapitel.

På spel?

Tja.

20 miljoner, ett europaavancemang och titeln som bäst i Skandinavien.

För att inte tala om chansen till revansch för en 14 år gammal oförrätt. 

Parken i Köpenhamn.

Det har gått tolv år sedan Christians Poulsen slog Markus Rosenberg i magen här, så att Sverige så småningom tog sig till EM 2008.

Nu är Rosenberg tillbaka på den magiska fotbollsarenan på Österbro i Dronningens by och allt vi undrar är om det nu är hans tur att slå till.

Som mot Dynamo Kiev för två veckor sedan.

Det sägs att det i Malmö fortfarande går omkring människor på gatorna som småskrattar och skakar på huvudena när det får för sig att det verkligen hände.

Det där att Markus Rosenberg sex minuter in på stopptiden av sin allra sista match i Malmö gjorde 4–3 för sitt MFF i ett avgörande europeisk toppmöte och i målet framför hemmaklacken.

 

Det är med det ruset i kroppen som Malmö FF i kväll behöver rusa in på Parken och för andra året i rad försöka skrälla sig vidare från Europa League.

Det skulle inte gå mot Besiktas i Istanbul i fjol, men det gjorde det och då kan det sannerligen gå mot FCK i Köpenhamn också.

För FCK kommer till match utan sin lagkapten, det centrala mittfältsnavet Zeca som spelat i princip varenda minut den här säsongen.

Ståle Solbakken gör vad han kan för att få Jens Stage frisk nog att ersätta och även om det är ovisst i MFF-lägret över var Oscar Lewicki, Jo Inge Berget och Anders Christiansen står så kommer FCK och MFF till match med två vitt skilda utgångspunkter.

MFF har allt att vinna.

FCK allt att förlora.

För Malmö gäller bara seger.

För FCK är det svårare att veta hur man ska balansera offensiv mot defensiv.

En sak kan vi med stor säkerhet slå fast.

 

Det väntar ingen sprudlande målfest, som mot Kiev senast, på Parken i kväll.

FC Köpenhamn har spelat 25 europeiska cupmatcher i rad utan att släppa in mer än ett mål, vilket är ett rekord i Europa som som växer match för match och där man vid 23 passerade AC Milans mästerliga lag från slutet av 80-talet.

Det är också ett rekord som kan tyckas skrämmande med tanke på det läge Malmö FF befinner sig i, men en närmare granskning av siffrorna ger MFF hopp.

De senaste två åren har FCK spelat tolv europeiska matcher i Parken och ja, man har aldrig släppt in mer än ett mål. Men man har vunnit under hälften av matcherna. Fem segrar på tolv matcher, fem oavgjorda och två förluster är Ståle Solbakkens facit och mycket i kväll kommer att handla om vem som gör första målet.

Precis som det gjorde på Besiktas Park i Istanbul för ett år sedan.

Den gången sprang Marcus Antonsson rundor med VM-silvervinnaren Domagoj Vida och MFF gjorde precis vad som krävdes.

Nu som då kommer det att krävas tålamod och slavisk taktisk hängivenhet.

Faktum är att det kommer att krävas ännu mer tålamod och ännu mer taktisk hängivenhet än mot Besiktas för FCK är inget sprudlande fotbollslag, däremot är man ett oerhört stabilt bygge som aldrig kommer att blotta sig som Kiev gjorde på Stadion.

Dessutom har FCK anfallsstjärnan Dame N´Doye tillbaka jämfört med matchen i Malmö och med honom har aktiebolaget FCK en annan dimension framåt.

 

Föreningen Malmö FF vet vi alla vad de har.

En Markus Rosenberg som gör sin allra sista match och en publik med sig som inte bara vill gå vidare från Europa League utan framför allt få revansch för sättet man behandlades senast man var i Parken.

Polisbrutaliteten i samband med Royal League-mötet 2005 och den uteblivna ursäkten från klubben FC Köpenhamn är fortfarande en tagg i det himmelsblå supportersamfundet.

Och ibland har komplicerade frågor enkla svar.

För det supportersamfundet finns sannolikt ingen skönare revansch än att en spelare från MFF:s fotbollsskola i sin allra sista match skjuter ut FCK ur Europa.

Det kan tyckas som en skrattretande dröm, men efter det som hände mot Kiev känns det snarast fullt realistiskt.

Det kommer att bli ett drama på Parken och som i alla dramer finns det oväntade upplösningar som kan förändra allt.

För när jag tidigare skrev att bara seger gäller för MFF så for jag med viss osanning.

För om Dynamo Kiev inte besegrar Lugano hemma så går både FCK och MFF vidare, oavsett hur det går i Parken.

Det kan tyckas föga sannolikt, men det är sällan ett lag går igenom ett helt Europa League-gruppspel utan att skrälla alls.

Så vi ska inte utesluta att Lugano kan lyckas i Kiev.

Om inget annat så kanske till och med MFF och FCK då kan förbrödras för en lite stund.