Kvällspostens fotbollskrönikör Mattias Larsson- Foto: TOMAS LEPRINCEKvällspostens fotbollskrönikör Mattias Larsson- Foto: TOMAS LEPRINCE
Kvällspostens fotbollskrönikör Mattias Larsson- Foto: TOMAS LEPRINCE
Anders Christiansen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNAnders Christiansen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anders Christiansen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mattias Larsson

"En monumental maktdemonstration"

Publicerad

Anders Christiansen, 27, förlänger sitt kontrakt med Malmö FF.

I fem år.

Det är ett bevis på att mittfältaren älskar MFF lika mycket som klubben och dess supportrar älskar honom.

Men framför allt är det en monumental maktdemonstration från MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Anders Christiansen kom till Malmö FF inför förra årets allsvenska säsong och fram till lårskadan hemma mot Helsingborg var hans seriens bästa.

Trots att innermittfältaren inte spelade under säsongsavslutningen 2016 ansåg många även efter allsvenskan var över att han varit starkast av alla.

Kort efter årets seriestart var Christiansen tillbaka igen.

Och har återigen hållit högsta allsvenska klass.

Dansken har på 42 allsvenska matcher gjort 10 mål och 15 assister.

Men det är inte bara på planen som Anders "AC" Christiansen gör skillnad för Malmö FF.

Utanför den är han en glädjespridare av omätbara mått. En spjuver med ett ständigt leende på läpparna, ett practial joke i tankarna och en rapp kommentar i käften.

Helhetspaktetet – 27 år, innermittfältare, glädjespidare, publikfavorit och av snudd på internationell klass – gör att förlängningen är sportsligt perfekt för Malmö FF.

Vi kan också säga så här om den.

Smakar det.

Så kostar det.

Det rör sig med största sannolikhet om det dyraste kontrakt som Malmö FF någonsin skrivet.

Det kan så klart innehålla köpeklausuler på hufsat låga nivåer som sänker kontraktsvärdet men sådan klausuler har Malmö FF i många år kämpat för att undvika.

Och med den plånbok som Malmö FF har är det bättre att investera rejält, för vägarna att få tillbaka pengarna är två.

Gruppspel i Europa och en försäljning till Europa.

Och ett fem år långt kontrakt kostar väldigt mycket mer att lösa än det tidigare som Christiansen satt på och som gick ut efter 2018.

Det är bra jobbat av MFF:s sportchef Daniel Andersson att, nästan oavsett ersättningen, ro i land den här förlängningen.

En inte oansenlig del av det är signalen som fem nya år med allsvenskans kanske bästa innermittfältare sänder ut.

Det är en monumental maktdemonstration av vad Malmö FF har kraft – sportsligt och ekonomiskt – att genomföra.

Rent ekonomiskt kan jag inte låta bli att vara mycket nyfiken på hur utbetalningsportioneringen i det nya kontraktet ser ut.

Anders Christiansen har ungefär ett och ett halvt år kvar med den lägre skattesats som gäller utländska experter under deras tre första år i Sverige.

En inte alltför avancerad gissning är att Christiansen kommer att tjäna riktigt bra fram till att 2018 är slut. I så fall ett smart sätt av Daniel Andersson att göra så mycket man bara kan av sina förutsättningar.

Dessutom anser jag att Malmö FF har rätt mycket mer att plocka ut av Christiansen, trots att han i ett och ett halvt år varit en av allsvenskans allra bästa.

Det handlar framför allt om sättet som Malmö FF som lag kretsar kring Anders Christiansens tvåvägsspel.

Christiansen har ibland en ovana att sjunka för lågt och att hämta boll lite för ofta. Det har i perioder gjort Malmö FF lite för statiska, lättlästa och ensidiga.

När MFF:s spelkört fast har den "lätta" lösningen för ofta blivit att låta "AC" komma ner och hämta boll. 

En stor del av Anders Christiansens roll är att styra tempot i Malmö FF:s spel. I vissa lägen, utifrån vilken potential laget har med snabbhet och bollskicklighet, har det tempot helt enkelt blivit för lågt. Redan låga motståndarförsvar har getts tid att samla sig och MFF förlorar förmågan att maximera sina styrkor.

Matcherna mot Vardar var två sådana exempel.

Men det är något som kan, ska och bör utvecklas och där Magnus Pehrsson och hans MFF har stor potential att bli ännu bättre.

Frågan nu är om ens en ettårsförlängning med Markus Rosenberg kan övertrumfa Christiansens femårskontrakt.

----

Baksidor med förlängningen?

Det är lite långsökt att kalla det en baksida. Men att den danske innermittfältaren stannar i Malmö gör att sannolikheten att två andra innermittfältare, Erdal Rakip och Oscar Lewicki som är födda och uppvuxna i staden stannar, minskar rejält.

 

LÄS MER: "Drömbeskedet - storstjärnan förlänger med Malmö FF"

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag