Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

Det räcker inte, MFF måste värva dyrare än någonsin

MFF:s sportchef Daniel Andersson. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Fouad Bachirou och Lasse Nielsen har fölängt sina kontrakt med MFF. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MARBELLA. Fem förlängda kontrakt med startelvespelare.

Det är bra – men även på transfersidan är det 2019 dags att bryta barriärer.

Ska MFF bli ett kontinuerligt gruppspelslag i Europa bör den första 20 miljonärsvärvningen vara nära.

I bästa fall får supportrarna se den redan i år.

Det jublas i Malmö FF:s supporterled.

Kommunikationsavdelningen gödslar med emojis och teasers när man smyger ut kontraktsförlängning efter kontraktsförlängning.

Det började med den största av dem alla, Markus Rosenberg.

Och har fortsatt med Johan Dahlin och Rasmus Bengtsson innan det på onsdagen var Lasse Nielsens och Fouad Bachirous tur.

Gällande Rosenberg bestämde kaptenen så klart själv och för Bengtsson och Dahlin innebar förlängningarna långsiktig trygghet åt både klubb och spelare.

Speciellt för Rasmus Bengtsson - med den skadeotur han haft – har förlängningen betytt mycket och jag blir inte alls förvånad om mittbacksstjärnan spelar betydligt i år än i fjol.

Lasse Nielsen i tre år till?

Nielsen är 31 och har internt varit öppen med att han fortfarande hoppas på ett sista lukrativt bud från utlandet, men som nybliven förälder innebär Malmö skön trygghet på och sidan om planen.

Fouad Bachirou?

Det är svårt att inte tänka på Anders Christiansen för ett drygt år sedan.

Dansken skrev på ett femårskontrakt som gav honom en löneökning som kompenserade att han inte drog direkt, men sedan kom chansen bara några månader senare.

Det skulle förvåna mig mycket om Bachirou är kvar i Malmö FF om ett år, eller ens efter i sommar.

Men den här lösningen är bra för alla parter då MFF kan få några miljoner mer i övergångssumma och Bachirou en löneökning i Malmö som gör att han inte behöver stressa i väg.

 

På det stora hela är det fem fina förlängningar.

Men Malmö FF:s riktigt stora utmaning är en annan.

Om klubben ska nå gruppspel i Europa varje år behöver spetsen breddas.

Vi såg ett exempel på det här i Marbella häromdagen.

Det är uppenbart att Uwe Rösler tänkt sig en defensiv approach mot Chelsea (så klart) och lika uppenbart att Oscar Lewicki var tänkt att starta de matcherna.

Nu är Lewickis ljumske sargad och den som istället kommer in då är Arnor Traustason.

Traustason är på många sätt en bättre fotbollsspelare än Lewicki, men för den fotbollen Rösler vill spela mot Chelsea är Lewicki en nyckel.

Nu anses Bonke Innocent inte vara bra nog att ta Lewickis roll och MFF riskerar då behöva ändra sätt att angripa Chelsea-mötet.

Det är så klart inte optimalt.

Så att Malmö FF förlänger viktiga kontrakt är bara halva delen av jobbet.

Man måste också fylla på truppen uppifrån.

Kvällsposten var först ut med att berätta om att Erdal Rakip med all sannolikhet skulle återvända till MFF och så blir det också.

Men det behövs mer.

 

Malmö FF sneglar gärna mot FC Köpenhamn i kampen om att bli Nordens bästa klubb.

Där MFF i vinter värvat reservkeepern Dusan Melicharek, Anel Ahmedhodzic från Nottinghams ungdomslag och Adi Nalic från Landskrona i division 1 har FCK de senaste veckorna värvat två andra typer av spelare.

* Guillermo Varela, 25, högerback som värvats från Penarol i Uruguay men tidigare spelat Premier League och Champions League för Man United. Han kostade FCK 18 miljoner svenska kronor.

* Robert Mudrazija, 21-årig offensiv innermittfältare från kroatiska Osijek som gjort blott två U21-landskamper för sitt hemland men kostade FCK motsvarande 28 miljoner kronor att köpa loss.

Totalt 46 miljoner kronor.

Bara under januarifönstret.

 

Jag säger inte att Malmö FF  kan eller ska behandla sitt kapital på det sättet. Men om MFF vill konkurrera i Europa League är det hög tid för klubben att flytta ut mer av sin rikedom på planen.

I flera transferfönster i rad har det funnits önskemål inom MFF att värva ytterligare en etablerad mittback av samma klass som Uwe Röslers favorittrio Nielsen, Bengtsson, Safari.

Sommaren 2017 hade MFF möjlighet att köpa den då 19-årige slovaken Dennis Vavro från MSK Zilina. Malmö FF ryggade dock för prislappen på drygt tolv miljoner svenska kronor. FC Köpenhamn värvade i stället Vavro för 14 millar. I dag är Vavro 21 år och, efter en inkörningsperiod, given i FCK:s mittlås.

Malmö FF är inte där att man värvar färdiga stjärnor för 35 miljoner eller ens offensiva talanger för 28 som FCK gör. Men spelarna runt 20 miljoner måste Malmö FF börja konkurrera om.

Annars kommer man inte att ta sig högre i fotbollshierarkin än man redan gjort.