Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

”Det hade inneburit stora risker att stanna”

Mjällby firar allsvenska avancemanget.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mjällby tillbaka i allsvenskan.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ta upp en klubb i allsvenskan och sedan lämna den?

Ibland finns det ingen annan väg.

Mjällby AIF har bestämt sin allsvenska väg 2020.

Den innebar stora risker för Milos Milojevic.

Sett över de senaste två säsongerna finns det ingen tränare i svensk elitfotboll som fått sitt lag att överprestera som Milos Milojevic.

Serben, som kom till Blekinge efter många år på Island, anställdes som assisterande och tog över som huvudtränare sommaren 2018.

Under Milojevics ledning gick Mjällby upp i superettan.

Och under Milojevics ledning gick Mjällby rakt genom superettan, upp i allsvenskan.

En enastående prestation.

I somras, när Mjällby låg i toppen av tabellen, kom tränare och klubb överens om att diskutera ett nytt kontrakt efter säsongen. 

Det gjorde man. Och allting havererade.

Båda sidor har varit öppna om att det rört sig om ekonomi. Men det har inte bara rört sig om att Milojevic velat ha en lön anpassad efter allsvenskan, utan också om att tränaren velat se den sportsliga satsning han själv anser krävs för att etablera ett lag i allsvenskan.

”Vi kommer med all sannolikhet att ha allsvenskans minsta budget 2020”, sa Mjällbys ordförande Magnus Emeus när jag pratade med honom på måndagen.

Det kan på många sätt vara klokt av Mjällby att hålla i plånboken.

Och lika klokt av Milojevic att lägga benen på ryggen.

Under två år har serben bevisat att han kan nå väldigt bra resultat med väldigt begränsade resurser. Att stanna kvar i ett Mjällby och gå in i en allsvenska där ekonomi och tabellposition allt oftare stämmer överens vore en stor risk för Milojevic. 

Om serben inte skulle lyckas fortsätta trolla med ett lågbudgetlag vore risken överhängande att han på sensommar/höst skulle få sparken. Och med det på nio månader ha gått från stekhet på marknaden till fullständigt iskall.

När jag frågat runt om Milos Milojevic är omdömena de samma. En väldigt bra och ambitiös tränaren med stora krav på sig själv och sin omgivning. Det har inte varit en konflikfri tid i Mjällby. Milojevic har drivit på i sin jakt på framgång. Det har inte landat väl hos alla i Mjällby. 

Det kostar att nå framgång. Det kostar ansträngning, bekvämlighet och pengar. Något som man måste vara beredd att offra för att nå framgång.

Utifrån den fotboll jag sett Mjällby spela och omdömena kring Milojevic – som är så överensstämmande från massor av håll – så skulle han vara en bra injektion i flera allsvenska klubbar.

Kalmar FF som ryktats vara intresserad av serben är i sådan obalans att det inte vore stor skillnad mot att stanna i Mjällby och därför är jag tveksam till att han hoppar på det uppdraget.

Däremot är jag övertygad om att för klubbar som Elfsborg och Örebro – som fastnat både i bekvämlighet och i mitten av tabellen – hade Milojevic varit en perfekt injektion.

Att Milos Milojevic så snart det stod klart att han skulle lämna Mjällby kopplades samman med Malmö FF och den assisterande tränarpost som är ledig efter att Andreas Georgson flyttat till Brentford är bara naturligt.

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson har under hela Milojevic tid i Mjällby placerat spelare på lån i Blekinge och har stenkoll på exakt hur serben, med framgång, jobbat i Mjällby.

Däremot är jag tveksam både till om Milojevic vill bli assisterande och om han är rätt man bredvid Uwe Rösler.

Frågorna nu är främst två.

Först och främst finns ett allsvenskt tränarjobb ledigt som ska tillsättas. Pengarna Mjällby är beredda att lägga på tränarposten är, i allsvenska sammanhang, små och de gör inte den rekryteringen lättare. Men är det något Mjällby lyckats med så är det just det. Att nå resultat i princip utan pengar.

Sedan ska Milos Milojevic gå vidare i karriären.

Med tanke på vad han gjort för resultat i svensk fotboll skulle det förvåna mig och han inte erbjuds något spännande uppdrag innan nästa säsong går i gång.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.