Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Det enda rätta nu vore att ställa in

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Träningslandskamp i Bröndby på onsdag och coronakaoset är redan totalt.

Danmark är nu uppe i 33 inkallade spelare och Sverige fyllde på måndagen på med tre nya.

Det enda rätta vore att ställa in skiten.

Men tv har köpt rättigheterna och cashen ska in – 2020 mer än någonsin.

Det planeras för en masslakt i Danmark.

15 miljoner minkar ska avlivas efter att en mutation av coronaviruset har visat sig kunna spridas från minkar till människor och den vägen riskera göra alla de vaccin som nu testas värdelösa.

Samtidigt flyger Covid-19 världen över i nya rekordhastigheter.

Och parallellt med det flyger fotbollsspelare världen över för att spela landskamper.

Det är klart att vi hoppats att det verkligen skulle gå bra vid det här laget.

Men det gör ju inte det.

När detta skrivs har det gått 16 timmar sedan jag satt fyra meter från en Covid-19-sjuk Anders Christiansen. MFF-kaptenen hade dessförinnan gått i närkamp efter närkamp med Siriusspelare, firat i sina lagkamraters armar och stått i Dplaystudion och gett SM-guldintervjuer.

Ingen kan lasta någon för det, regelverken följdes till punkt och pricka. Christiansen var testad inför match och symptomen kom efter slutsignal.

Nu är han en av snart 15 spelare som inte kan åka till landslagssamlingen inför onsdagens träningslandskamp mellan Danmark och Sverige på Bröndby Stadion i Köpenhamns södra utkanter.

Janne Andersson i karantän

Majoriteten av de som inte kan komma spelar till vardags i det Storbritannien som efter minkutbrottet på Jylland infört stenhårda restriktioner mot Danmark, varifrån alla inresande nu måste sitta i 14 dagars karantän.

På mindre än ett dygn har den danske förbundskaptenen Kasper Hjulmand kallat in elva nya spelare i truppen, tio av dem från den danska ligan.

I Sverige sitter förbundskaptenen Janne Andersson i Covid-19-karantän efter att personer i hans närhet drabbats av symptom men tillsammans med den vanligtvis assisterande tränare Peter Wettergren har man så här långt kallat in tre nya spelare.

Frågan är om det kommer att behövas fler innan matchen på onsdag.

Efter träningslandskampen i Danmark ska Sverige spela Nations League mot Kroatien hemma på lördag och Frankrike borta på tisdag.

I Frankrike växer antalet coronasmittade igen och vad händer om landet på veckan som kommer inför samma restriktioner som Storbritannien?

Då får det svenska landslaget hoppas på att Janne Andersson är bevisat smittfri så han kan ta med sig en helt ny trupp för att spela match på Stade de France, som för övrigt ligger i den hårt coronadrabbade stadsdelen Saint-Denis.

Det handlar om pengar

Så varför envisas Danmark och Sverige med att trots allt spela den här träningsmatchen?

Förbunden kommer så klart peka på det faktum att dagens scheman lämnar väldigt få utrymmen för landskamper som inte är tävlingsmatcher.

Men det handlar allra mest om pengar.

I en tid där intäkterna minimerats är de stålar som rullar in via tv-rättigheterna något förbunden håller i till knogarna vitnar och händerna släpper från armarna.

Därför kommer matchen i Danmark sannolikt att spelas om det så väl krävs 100 nya spelare.

Sedan kan vi, på så väl kort som lång sikt, fundera över hur bra eller ens rätt det är.