Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

”Det bubblar under den lugna ytan i Malmö FF”

Malmö FF:s tränare Jon Dahl Tomasson.Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson tillsammans med vd Niclas Carlnén efter omröstningen om ett samgående med LB07.Foto: BILDBYRÅN

En försäsong som präglats av glädje.

Ett årsmöte utan några hetare frågor.

På ytan råder lugn i Malmö FF.

Men där under sker saker, så väl på som utanför planen, som kan få stor inverkan både på kort och på lång sikt.

Första fredagen i mars står för dörren.

Som brukligt håller Malmö FF då årsmöte och på förhand ser det ut att bli en ganska lugn och okontroversiell kväll i Restaurang 1910.

Ordförande Anders Pålsson har tackat ja till valberedningens förslag att välja om honom på ytterligare två år och trots att förslaget om en fusion med LB07 milt sagt landade illa i medlemsleden finns ingen mobilisering mot omval.

I övrigt står två nyval av styrelseledamöter – Tina Andersson som i dag bland annat är styrelseledamot i det Wihlborgs AB där MFF:s styrelseledamot Maria Ivarsson är regionchef och FIlip Trulsson som i 20 år jobbat för MFF:s mångåriga materialsponsor Puma och det senaste året för danska Hummel – samt avhandlandet av några få motioner.

De två motioner som sticker ut mest handlar om en vilja från medlemmar att MFF ska jobba mot införandet av VAR i svensk fotboll samt om Malmö FF ska ha en E-sportsektion eller inte.

Det i mina ögon mest intressanta finns dock utanför så väl motioner som nya styrelseledamöter och handlar om något så långt ut i periferin som en suppleantplats i valberedningen.

I dag innehas den rollen av advokaten Jan-Anders Hybelius – känd bland annat för att inledningsvis ha varit Kingsley Sarfos advokat under rättsprocessen mot den förre MFF-spelaren – men han har tackat nej till omval.

Till valberedning kan ledamöter och suppleanter endast föreslås på årsmötet och det enda förslag jag i dagsläget vet kommer att läggas fram är Anna Storåkers som till vardags jobbar som programproducent på Malmö Live.

Storåkers är 40 år och imponerande nog fortfarande aktiv fotbollsspelare, samtidigt som hon har ett långt förflutet så väl som medlem i Malmö FF som aktiv i MFF Support där hon är hedersmedlem och sammankallande för valberedningen.

Listan över egenskaper som Storåkers har är lång och hennes stöd i somliga medlemsgrupperingar är stort.

Det skulle inte förvåna mig om andra förslag läggs fram på årsmötet, men jag tror Storåkers chans att bli invald är ytterst god.

Nu är suppleantplatsen till valberedningen som sagt långt ut i Malmö FF:s periferi.

Men det skulle ändå vara en milstolpe.

Malmö FF:s tidigare ordförande Håkan Jeppsson var tydlig med att han ansåg att det krävdes stor näringslivserfarenhet för att fungera i klubbens styrelse. Jeppsson utvecklade, med mycket stor framgång, Malmö FF mot att allt mer fungera som ett företag och var i stället mån om att ha en noga och lyhörd dialog med olika supportergrupper. Samtidigt såg Jeppsson ingen plats för dem i varken styrelse eller valberedning.

Ser man på MFF:s styrelse i dag består den – undantaget sekreteraren Pontus Hansson som är universitetslektor i nationalekonomi – uteslutande av personer som haft eller har olika chefs- eller maktpositioner i näringslivet. 

Med valberedningen är det likadant.

Ordförande och sammankallande Jörgen Svensson var fram till i fjol vd för Länsförsäkringar Liv och hans far och farfar (Lennart ”Lill-Kick” Svensson och Erik ”Kick” Svensson) gjorde över 550 A-matcher för MFF. Pehr Andersson var fram till i fjol näringslivsdirektör i Malmö stad och Ingemar Erlandsson är – utöver före detta landslagsman och A-lagsstjärna i MFF – tidigare styrelseledamot i föreningen samt före detta marknadschef i familjeföretaget Glimek som numera är uppköpt av en större koncern där Erlandsson jobbar kvar.

Anna Storåkers bryter som ni ser av en aning mot det uniforma här.

Om ett eventuellt inval av Storåkers skulle innebära det första lilla skäret mot en på (väldigt) lång sikt större riktningsförändring återstår att se.

Helt klart är att Malmö FF inte kommer att kunna styras som det under många decennier gjorts.

Sättet som styrelsens framlagda förslag om en fusion med LB07 massakrerades av medlemmarna (fyra femtedelar röstade mot) var ett tydligt tecken på det.

Jag har själv suttit på årsmöten sedan tidigt 90-tal och sett styrelsens framlagda förslag nickas igenom med blixtens hastighet (en gång på Cavalli-Björkmans tid begärdes sluten votering om ordförandeposten av en medlem på årsmötet men det viftades bort på mindre än minut). Den tiden är förbi. 

Sättet som Malmö FF styrts på de senaste 20 åren kommer att förändras de kommande 20 åren. 

Till det bättre eller sämre? Jag vet inte. Den som lever får se. 

Men helt klart är att små saker som på lång sikt kan förändra mycket är på gång.

***

Samtidigt rör det sig också på planen.

Jon Dahl Tomassons smekmånad närmar sig sitt slut, en mer konkret startelva är på väg att ta form och spelarna märker det. 

På onsdagens träning fick jag två gånger om se spelare ryka ihop på ett sätt jag sällan sett. Två gånger om gick det till handgripligheter och till slut var Dahl Tomasson tvungen att samla sitt lag i mittcirkeln av Malmö IP för ett snack.

Att det brinner till på träningar inom elitidrotten är inget ovanligt och behöver inte heller vara något negativt om det hanteras på rätt sätt.

Det är upp till Jon Dahl Tomasson och hans stab att lyckas med det och leverera resultat, först i svenska cupen och sedan i allsvenskan. 

För när smekmånader är över kan det gå fort även i Malmö FF. 

Den som glömt kan kolla med Allan Kuhn eller Magnus Pehrsson.

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.