Carlos Strandberg gör 1–0 mot Cypern. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅNCarlos Strandberg gör 1–0 mot Cypern. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carlos Strandberg gör 1–0 mot Cypern. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅNU21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mattias Larsson

Blir Carlos Strandberg VM-joker i sommar?

Publicerad

Att Carlos Strandberg har unika egenskaper visste vi redan.

Vad han behöver för att maximera dem är tid.

Därför ska vi vänta med att snacket om A-landslaget och i stället drömma om nästa sommar.

Det var Roland Nilssons första match som förbundskapten för U21-landslaget.

Den forne bronshjälten från VM 1994 och SM-guldtränaren i Malmö FF ville att hans lag skulle spela rakare än vad det svenska U21-landslaget tidigare gjort.

Och rakt blev det.

Så rakt att linjaler böjde sig i skam.

Så rakt att det stod 2–0 efter de första fem minuter som Nilssons U21-lag någonsin matchspelat.

Carlos Strandberg gjorde båda och efter att ha sett honom på Malmö FF:s träningar en hel del den sista tiden är jag inte ett dugg förvånad.

Strandberg har fått sju övertidsminuter mot IFK Göteborg i allsvenskan sedan han återvände till svensk fotboll.

Men på träningarna har han gjort överlägset mest mål.

Den för kvällen briljante Anton Salétros (som AIK lånat ut tull ungerska Ujpest) konstaterade att det såg ut som "en man som möter P12".

Och så var det.

Motståndet var inte det bästa.

Men Strandberg besitter egenskaper som placerade honom på en egen nivå.

En sådan nivå att snacket om A-landslaget kom.

Där är Strandberg inte ännu och det förklarade han klokt nog även själv.

Men potentialen har han och låt oss i alla fall konstatera att Carlos Strandberg är en spelartyp som Janne Anderssons landslag så väl hade behövt. 

"Vi försöker tackla honom på träningarna. Men det går ju inte. Han är som två mig", förklarade Anton Salétros och det som kommer att avgöra hur bra Carlos Strandberg kan bli och hur stort avtryck han kan göra i svensk fotboll är inte hans fysiska egenskaper utan de psykiska.

I rätt miljö och med rätt hjälp att utveckla blicken för när en löpning ska tas och inte tas, när temperamentet ska få fritt spelrum och när det ska hållas igen, när ett skott ska avlossas och en passning slås så kommer Carlos Strandberg att bli A-landslagsman.

Men där är han inte nu.

Och där är han inte om en månad heller.

Både Strandberg och svensk fotboll mår bäst om han i lugn och ro får stanna kvar och bli den stora stjärnan i U21-landslaget samtidigt som han slussas in i Malmö FF:s startelva.

Med ett sådant scenario kan han möjligtvis vara en truppspelare för ett A-landslag nästa sommar.

En VM-joker om man så vill.

Läs mer: Därför vägrar hjälten prata A-landslag

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag