Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Bra seger – men tiden är knapp för Malmö FF

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MARBELLA. En bra seger med siffror i underkant mot Sparta Prag.

Problemet för Malmö FF?

Det man satsat på att vara bra på, var man ärligt talat inte så bra på.

Malmö FF packar väskorna i ett Marbella där sommaren återgått till väldigt tidig vår och där vi fick plocka fram halsdukarna för att överleva mötet med Sparta Prag.

Men Jon Dahl Tomasson han strålade som solen.

Seger med 2–0 i en match där MFF kunde gjort fler mål och allt vi pratar om nu är Europa League, Wolfsburg och vilka elva som Tomasson då skickar ut till spel.

Som jag ser det är elvan klar till tio elftedelar. Samtidigt slåss minst fyra spelare om den sista. 

Men genom att fokusera så starkt mot Wolfsburg-matchen går vi också miste om den stora bilden och det är ur det perspektivet som träningslägret i Marbella varit mest intressant. För tidigare år (och inte minst i fjol) har det funnits en bredd i MFF, men den bredden har inte använts förrän Europakvalet börjat om sommaren. 

Vilket i sin tur medfört att för många spelare haft lite för lång till formen när det väl blivit dags och jag tror inte att det var en slump att MFF missade guldet 2019 under några tunga allsvenska sommaromgångar.

Nu är läget annorlunda.

För nu är konkurrenssituationen annorlunda.

Och ingenting cementerat.

Anel Ahmedhodzic var bra både mot Krasnodar och Sparta Prag och Adi Nalic har stundtals imponerat.

Att Ahmedhodzic och Nalic fått så stort utrymme av Jon Dahl Tomasson har också skickat en signal till truppens andra unga spelare och till dem som var lite utanför i fjol att glastaket är borta.

Det är bara att köra. Och om det fortsätter så är potentialen stor att det kommer gynna Malmö FF.

***

När jag skrev att jag tror att startelvan till Wolfsburg är klar till tio elftedelar är det för att jag tror att det är främst platsen bakom/bredvid Isaac Kiese Thelin som det är tävling om till Wolfsburg. Med Molins, Nalic, Berget och Antonsson som kandidater.

Backlinjen ser ut att bli den som startat båda matcherna i Marbella och mittfältet är Traustason, Christiansen, Bachirou och Rieks.

Samtidigt är säsongen lång och laget kommer att hindra ändras många gånger efter mötena med Wolfsburg (kanske till och med mellan).

***

Vad som dock borde ses som bekymmersamt för Malmö FF är att det positioneringsspel med hög press som Jon Dahl Tomasson vill se ännu inte funkat i match. Varken mot Krasnodar eller Sparta Prag. 

De spelprocesser som Malmö FF hittills lagt mest tid på under Tomasson är processer som behöver tid.

Men det är kort med tid till Wolfsburg och den delen behöver börja bita bättre än i Spanien om MFF ska kunna drömma om en ny Europaskräll.

***

Å andra sidan har Tomasson kommit in med en offensiv kreativ frihet som fått många spelare att sprudla. 

Och att Marcus Antonsson (med en snygg nick) fick göra mål mot Sparta Prag är inte bara bra för anfallaren utan för MFF som helhet.

***

Till sist.

Om Wolfsburgs hemlige spion i Marbella, Martin Raschick, såg Sparta-matchen?

Så klart. 

Lite i ena hörnan, närmast utgången.

Så att han kunde dra snabbt om det skulle behövas.

Wolfsburgs MFF-spion Martin Raschick, i mittenFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.