Mattias Larsson

Beskedet var det bästa som kunde hända HIF

Kvällspostens krönikör, Mattias Larsson.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Reser Granen-beskedet hela Helsingborg?

Hur högt kan nyförvärven lyfta och håller ”Hurken” humöret i HIF?

Här är fem funderingar från Kvällspostens Mattias Larsson inför Helsingborgs IF:s stekheta premiär borta mot Sundsvall.

1. Granen på väg i blom?

Kapten Granqvist – redo att flyga?
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Tränare Lennartssons budskap inför premiären mot Sundsvall är exakt det alla HIF:are vill och behöver höra. Andreas Granqvist är inte bara med i truppen, han är aktuell för spel från start. Det är klart att HIF kan gå upp i allsvenskan även utan Granen. Men hans medverkan går inte att underskatta. Kunnandet, ledarskapet, rutinen. Med superettanmått är HIF ett bra lag utan Granqvist, med honom frisk är de favoriter. Därför är måndagens besked det bästa som kunde hända HIF.


2. Når nyförvärven nivå?

Wilhelm Loeper – ett av HIF:s största utropstecken 2021?
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Wilhelm Loeper, Bödvar Bödvarsson, Vladislav Kreida och Viktor Lundberg. Fyra nyförvärv som sett spännande ut under försäsongen. Och från lokala ”småklubben” Eskilsminne har Dennis Olsson också bjudit på en del godis. För att vara en klubb med medioker ekonomi som nyss åkt ur allsvenskan måste jag ändå säga att Helsingborgs IF gjort ett bra transferfönster. Och med landslagets Dale Reese som nu medicinskt huvudansvarig kan skadefrekvensen förhoppningsvis minska till en mer normal nivå. Då har HIF dubbla trumfkort jämfört med i fjol.


3. Kan Lennartsson smitta?

Jörgen Lennartsson - leder HIF:s resa mot allsvenskan igen.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

I dessa tider, mer än någonsin, får jag förklara exakt vad som menas med en rubrik som denna. Jörgen Lennartsson är en energisk, sprudlande och pådrivande personlighet. Något som HIF verkligen behövt under senare år. Samtidigt gäller det att ha spelare som är mottagliga för det Jörgen Lennartsson är och står för. HIF-tränaren återuppfinner inte fotbollen, han bryter snarare ner den för att hitta exakt det delar som krävs för uppflyttning. Om truppen är mottaglig för Lennartsson kan den komma fort.


4. Håller Hurken humöret?

Anthony van den Hurk (längst till höger) ser nöjd ut med Rasmus Jönsson och Andreas Granqvist.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Elva mål och fem assister för ett lag om åkte ur allsvenskan i fjol. Att Anthony van den Hurk är kvar i Helsingborgs IF är bra jobbat av sportchef Granqvist och hans team. Nu handlar allt om att fortsätta hålla van den Hurk på humör. För anfallaren hade mer än en chans att lämna Sundets Pärla för spel i en högre division. Men kontraktet som sträcker sig över nästa säsong betingade – helt korrekt av HIF – en prislapp ingen intressent vill matcha. Med rätt inspiration kan Hurken skjuta upp HIF igen.


5. Reser sig Rasmus?

2021 – ett år då det är dags att le igen för Rasmus Jönsson?
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

18 starter och tre mål i allsvenskan i fjol. Det var inte vad HIF behövde för att klara sig kvar i högsta serien. Med sin fotbollshjärna, sin briljanta blick och sina flinka fötter är Rasmus Jönsson en framåtkraft HIF verkligen behöver. Men fjolåret lämnade frågetecken och nu har han använts en del som mer tillbakadragen mittfältare. När HIF senast spelade i superettan var Jönsson med i 15 matcher hösten 2018, gjorde fem mål och fyra assist och när klubben gick upp i allsvenskan. Kan han glänsa igen i andradivisionen?TV: Full fart i superettans premiär