Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Larsson

"Bästa som kan hända: Zlatan tackar nej till VM"

Zlatan Ibrahimovic. Foto: NILS PETTER NILSSON
Zlatan Ibrahimovic. Foto: NILS PETTER NILSSON

Sverige slog ut Italien i går.

Det bästa som kan hända i dag?

Att Zlatan Ibrahimovic förklarar att han inte kommer att spela i VM.

Först föll Andreas Granqvist till marken med tårarna rullandes längs kinderna.

Sedan stod Marcus Berg i tv-studion och snyftade.

Däremellan var det Sebastian Larsson som stod och grät framför intervjumicken på innerplan.

Jag tror aldrig jag sett en så innerlig glädje från ett svenskt landslag.

När Janne Andersson så här dagen efter bragden påmindes om hur berörda spelarna varit så glänste det även i förbundskaptenens ögon.

För om jag känner min Janne Andersson rätt – jag följde honom på väldigt nära håll under hans sex år som huvudtränare i Halmstad, men sedan dess mer på distans – så var det exakt det här han vill göra.

Och då snackar jag i första hand inte om att nå VM.

Utan om att bygga ett lag som älskar att vara just ett lag, och Andersson skulle göra det i kölvattnet efter sju år då Blågult mer än någonsin varit byggt kring individualism.

I ett litet land som Sverige är det inte heller så att du som förbundskapten i någon större utsträckning kan välja in eller bort spelare efter din egen strategi. Vi är för små för det. Istället handlar det om att få med så många som möjligt på en riktningsförändring som väl belysts, men som förtjänat ännu mer uppmärksamhet.

Efter avancemanget mot Italien har det på flera håll förts en (på inget sätt irrelevant) debatt om att bragden var än större eftersom det svenska landslaget på papperet betraktats som ett av de sämre på många år.

Men lag utgörs inte av elva spelare i en laguppställning utan vad elva spelare gör ute på en plan tillsammans. 

Vi behöver inte gå till Janne Anderssons landslag 2017 för att påminnas om det.

Vi kan lika gärna kolla på hans Halmstads BK som tog stora silver i allsvenskan 2004 eller det Norrköping som vann SM-guld 2015.

Norrköping var inte bäst på papperet det året.

Och Halmstad var inte näst bäst på papperet under Jannes första år som allsvensk tränare.

De resultaten jobbade man sig till. Under samma slagord som Janne Andersson nu använt för det VM-klara svenska landslaget. Tillsammans.

När jag såg den genuina och varma glädjen från San Siros innerplan – den där Robin Olsen föll på knä, Micke Lustig dansade kostack och tårarna flödade från hjärtat så kom jag att tänka på Parken i Köpenhamn 2015.

Den gången valde spelarna att lägga väsentligt med energi på att kritisera "alla" som de ansåg inte hade trott på laget.

Av det fanns ingenting i går.

Situationerna är så klart inte helt jämförbara, men det går att jämföra glädje med glädje.

Och glädjen i går handlade om en grupp som tillsammans skapat en helhet som blev betydligt större än materialet man byggt med.

Bland många som hyllat detta landslag fanns Zlatan Ibrahimovic från vars twitterkonto en bild på det nyblivna VM-laget postades med kommentaren:

"We are Zweden".

https://twitter.com/Ibra_official/status/930202878588936192

Det mest givna och största samtalsämnet nu – och fram till att det får ett definitivt svar – är om Zlatan Ibrahimovic kommer att spela VM i Ryssland eller inte.

Det i mina ögon bästa för det lag som nu kvalificerat sig för VM vore om Ibrahimovic själv omedelbart gick ut och sa att hans pensionering från landslaget kommer att bestå oavsett hur frisk han blir och vilken klass han når i Manchester United.

Då får diskussionerna ett slut, Anderssons lagbygge kan fortsätta som förut och det landslag som kvalificerat sig kan utvecklas vidare.

Jag säger inte att det hade varit ett bättre landslag utan Ibrahimovic än med, men jag tror att risken är stor att fundamentala delar av det som skapat framgången under Janne Andersson, med Ibrahimovic i laget, hade förändrats så mycket att det tappat i styrka.

Ibrahimovic är en spelare som tar och ska ta stor plats för att vara som bäst.

Janne Anderssons landslag har varit tvungna att klara sig utan det.

Och utan det byggt något som lyckats med något svensk fotboll inte lyckats med sedan 2005.

Kvalificera sig för ett VM-slutspel.

Därför anser jag att det bästa för det här laget som kvalificerat sig för VM vore om Ibrahimovic omedelbart slår fast att hans landslagspensionering står fast.

Näst bäst vore om han omedelbart säger att han vill vara med, om det går.

Allra sämst blir sju månader av rykten, gissningar och spekulationer.

Med tanke på hur påverkade förbundet sa att de nu VM-klara spelarna blev av frågorna om att damlandslaget funderar på att bojkotta Fotbollsgalan så vågar jag inte ens tänka på vad som skulle hända med sju månader av Zlatan-storm.

 

LÄS MER: Öl-bråk inför kvalrysaren: "Funderar på straff"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!