Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

”Bästa läget att ha båda mittbackarna skadade”

Victor Nilsson Lindelöf och Andreas GranqvistFoto: BILDBYRÅN

Victor Nilsson Lindelöf ur spel och Andreas Granqvist kommer att gå samma väg.

Kris?

Nej. 

Om Janne Andersson ska undvara båda sina förstaval som mittbackar till ett EM-kval är frågan om det finns ett bättre tillfälle än det här.

På torsdagen lämnade Victor Nilsson Lindelöf återbud till EM-kvalmötena mot Malta hemma den 7:e juni och Spanien borta den 10:e.

Manchester United-stjärnan dras med ljumskproblem, samma skada som är roten till det onda för landslagskapten Andreas Granqvist hemma i Helsingborg.

Efter att ”Granen” förra veckan bröt det allsvenska mötet mot AIK förklarade han att det behövs fyra till sex veckor av rehab för att helt bli kvitt skadan.

Det skulle kunna gå att hantera smärtan för några matcher, men skadan skulle inte bli bättre.

Så för så väl landslagets som Helsingborgs IF:s som Andreas Granqvists del finns det bara en väg att gå.

Låta Granqvist vila från kvalmötena med Malta och Spanien och se till att mittbacken blir helt frisk.

”Malta ska besegras ändå”

Då har Janne Andersson honom sannolikt tillbaka i bra skick när kvalet avgörs i höst, samtidigt har Helsingborg sin kapten på plats när det allsvenska kontraktet ska säkras och Granqvist själv kan förverkliga sin drömdubbel. Att 2020 spela så väl en av det nya tv-avtalet penningstinn allsvenska med Helsingborgs IF samt EM med Sverige.

Rent krasst är det också så här.

Ska du som förbundskapten undvara dina båda förstaval som mittbackar till ett EM-kval är Malta och Spanien bästa läget du kan få.

För Malta hemma ska besegras ändå och mot Spanien borta finns inga poängkrav på ett svenskt landslag ens om vi startat med tio Zlatan Ibrahimovics på karriärens topp.

Dessutom har de mittbackar som historiskt sett står på tur gjort bra ifrån sig tidigare.

Pontus Jansson imponerade i VM i Ryssland och Filip Helander vikarierade på ett fint sett vid förra samlingen när Nilsson Lindelöf väntade på att bli förstagångsförälder.

Dags för allsvenska stjärnor?

Det stora frågetecknet och orosmolnet som finns är vilka mittbackar som ska ta plats bakom Jansson och Helander?

Mikael Lustig kan sannolikt bli aktuell att flyttas in i mitten.

Rasmus Bengtsson har varit den allsvenska serieledaren Malmö FF:s överlägset bästa spelare så här långt 2019 och imponerade även mot Chelsea. Sett till konkurrensen borde Bengtsson vara högaktuell om inte den skavank han nu dras med visar sig värre än vad som hittills sagts.

Från allsvenskan bör även AIK:s Per Karlsson vara aktuell för en plats i truppen.

Det blir intressant att se Janne Anderssons trupp.

Men någon mittbackskris är det inte.

I alla fall inte ännu.

 

Läs mer: Nya beskedet om Granqvist skada – ”Är rökt”