Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Bäst i Skandinavien - har skrivit historia en gång till

Malmö FF har gått till slutspel i Europa League för andra året i rad.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
MFF:s tränare Uwe Rösler. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Det har varit Beyoncé, Bruce, Lady Gaga, Madonna och Michael Jackson.

Nu är det Malmö FF:s supportrar som sjunger inför ett utsålt Parken.

För Markus Rosenberg är klar nu.

MFF är bäst i Skandinavien, MFF är i 16-delsfinal för andra året i rad och MFF har ännu en gång skrivit historia.

Elva minuter i nio på kvällen den 12 december 2019 avbröt Markus Rosenberg en löpning ut mot Parkens östra långsida.

Domaren Davide Massa blåste i sin pipa, Rosenberg stannade och det var de sista steg MFF-kaptenen någonsin tog i sin fotbollskarriär.

Efter ett vilt kramkalas strövade Rosenberg sedan – omgiven av sina lagkamrater och med ett brett leende på sina läppar – ner mot den sjungande, dansande och studsande himmelsblå insjö som placerats på Parkens bortasektion. 

MFF-ikonen sträckte försiktigt armarna över huvudet och applåderade.

2 400 malmöiter svarade och tillsammans möttes de i kärleken till en klubb de alla älskar och den klubbens förmåga att gång på gång nå en ny nivå.

***

För det var ju ganska exakt så här det skulle sluta.

Markus Rosenberg hade tagit med sig sitt Malmö FF rakt in i lejonkulan i Dronningens by och han lämnade den som han lämnat i princip allt annat sedan återkomsten till MFF i februari 2014.

Som en vinnare.

Det stora Slaget om Skandinavien var inte examensfestens hetaste dejt, men det var ett gediget jäkla jobb.

Det blir så mot FC Köpenhamn för det lag Ståle Solbakken byggt är inte mycket för dans. Faktum är att det är länge sedan jag sett ett lag spela så traditionellt ”svenskt” om FCK.

Med ”svenskt” menar jag det som vi i så många generationer byggde ett framgångsrikt landslag med. Hängivet lagarbetet, mest löpta meter, mer kloka värderingar än häpnadsväckande dribblingar.

Dagens FCK har alla tiders rekord i europeisk fotboll över att inte släppa in mer än ett mål i en match.

Mot Malmö FF växte sviten till 26 matcher. Och ingen kan bry sig mindre än Malmö FF. 

För det blev bara ett mål på Parken det var FCK:s svensk Sotirios Papagiannopoulos som gjorde det och han gjorde det i eget mål efter att Arnor Traustason nickat vingt och snett men MFF till seger.

För att ge målet rättvisa kom det efter ett riktigt fint anfall (Eric Larsson och Anders Christiansen) och efter en andra halvlek där Malmö FF tagit över mer och mer.

***

Samtidigt var det en märklig match.

För så länge det stod 0–0 i Kiev mellan Dynamo och Lugano var både FCK och MFF vidare och efter att Lugano tagit ledningen i slutet av första halvlek krävdes två Kiev mål.

Det blev bara ett och när Europa Leagues gruppspel nu är över kan vi konstatera att Malmö FF har tagit ytterligare ett steg.

För MFF inte bara tog sig vidare för andra året i rad utan man vann för första gången sin grupp, drog in ungefär 20 miljoner sammanlagt på avancemanget i kväll och är nu seedat i 16-delsfinallottningen på måndag.

Och även om Malmö FF kan ställas mot riktigt tuffa lag som Sjachtar Donetsk, Bayer Leverkusen och Olympiakos så är det inte lika hemska mardrömslotter som när man i fjol drog Chelsea.

De resultat som Uwe Rösler har nått med Malmö FF under sina 18 månader i klubben är på en nivå MFF aldrig tidigare har nått. 

Tysken ska ha en stor eloge för det.

Om Malmö FF nu ändå väljer att byta tränare till nästa säsong så måste man ha en väldigt bra förklaring till det och vara oerhört noga med att dela med sig av den.

Nu stänger de Parken i Köpenhamn.

De sista MFF:arna lämnar en i övrigt tomma Stadion.

Med det stänger vi också Markus Rosenbergs karriär.

Och med det stänger vi fotbollsåret 2019.

Nästa börjar på måndag med lottningen av slutspelet. 

Det är bara för Malmö FF att njuta av en position man med stor skicklighet satt sig själva i.