Foto: CHRISTER THORELL/IBLFoto: CHRISTER THORELL/IBL
 Foto: CHRISTER THORELL/IBL
Foto: EMIL LANGVAD/TTFoto: EMIL LANGVAD/TT
 Foto: EMIL LANGVAD/TT
Mattias Larsson

Båda MFF:arna riskerar långa avstängningar

Publicerad

Den stora dagen frågan efter holmgången mot Östersund:

Hur långa avstängningar får Behrang Safari och Franz Brorsson?

Historiken talar sitt tydliga språk.

Nutiden gör det inte.

Dagen efter-träningar i skuggan av Swedbank stadion brukar bära en viss aura av B-VM i hockey.

Ingen av dem som spelade från start dagen innan är med, det är oftast en vecka till nästa match och eftersom Malmö FF vunnit det mesta hittills i år är steget till startelvan kilometerlångt för så gott som allihop på den där träningen.

Men måndagen efter holmgången med Östersund var läget ett helt annat.

Ett tiotal utespelare var i aktion, minst fyra av dem är högaktuella för spel från start mot Hammarby på onsdagen.

När Behrang Safari nu missar minst två matcher lär Andreas Vindheim få en ytterbackplats (Magnus Pehrsson menade att Vindheim redan hade fått en allsvensk start om han inte skadat vaden för ett par veckor sedan) och den vanligtvis glade och lugne norrmannen betedde sig snarast härförarlikt på måndagsträningen.

Erdal Rakip, som blev stor hjälte med sitt inhopp mot Östersund, var också i träning och lär få starta mot Hammarby, antingen som kantmittfältare till höger eller som innermitt bredvid Anders Christiansen. 

Magnus Wolff Eikrem var där och med tre spelare avstängda kan han bli andra norrman rakt in i elvan.

Och i Franz Brorssons och Behrang Safaris frånvaro är plötsligt den iskalle Felipe Carvalho med i snacket, precis som lärlingsmittbacken Dennis Hadzikadunic.

Det är ett läge som är mer intressant än mardrömslikt för Magnus Pehrsson.

Och det beror inte på hans eget lag utan på motståndet.

För där MFF saknar Safari, Brorsson och Yoshimar Yotún saknar Hammarby Jiloan Hamad, Johan Persson och Birkir Mar Saevarsson.

Sett till hur breda trupperna är och vilka platser spelarna har i hierarkin så är Hammarbys avbräck värre än Malmös.

Den stora frågan på måndagen var dock hur långa avstängningar som Franz Brorsson och Behrang Safari får.

Fram till för två veckor sedan så hade det egentligen inte varit någon tvekan.

Båda fick rött direkt vilket per automatik inneburit två matchers avstängning och bara i ytterst få fall lett till ytterligare en match.

Men så fick Örebro SK:s Kennedy Igboananike fyra matcher för en förseelse som domaren inte hade sett under match, som Riksombudet anmälde, och nu kan vi inte veta vilka tolkningar som gäller längre.

Förseelser liknande Igboananikes har inte gett fyra matcher tidigare, så frågan är om ÖSK-anfallaren fick fler matcher för att bedömningen skärpts eller för att den domen föll efter en situation som domaren missat och som tagits upp av Riksombudet och då eventuellt betraktats på ett annat sätt.

Kommer Brorsson och Safari att klara sig undan med två matcher var? Jag är inte så säker på det. I mina ögon var Brorssons hänsynslösa satsning värst, men jag är inte säker på att Disciplinnämnden gör samma bedömning.

Efter Igboananike-fallet står det klart att båda MFF-arna rikskerar längre avstängningar.

Klart är att domarna kommer att väcka upp känslor. Antingen i Malmö FF. 

Eller i resten av Sverige.

Hur Magnus Pehrsson ska mönstra elvan mot Hammarby?

På måndagen sade han att han själv ärligt inte visste.

Som jag ser det, med Hammarbys tunga avbräck, finns det läge att våga balanser Malmö FF offensivt.

Med Rakip och Christiansen på centralt mittfält, Eikrem till höger och Lewicki som mittback.

Enda anledningen till att rucka på det är om man anser att Björn Paulsens huvudspel är så starkt och grundläggande att Felipe Carvalho är att föredra.

Men Lewicki är också en stark huvudspelare och har som helhet färre riskfaktorer än den i frysboxen placerade Carvalho.

 

Larssons MFF-elva mot Hammarby

Johan Wiland

-

Andreas Vindheim

Lasse Nielsen

Oscar Lewicki

Anton Tinnerholm

-

Magnus Wolff Eikrem

Erdal Rakip

Anders Christiansen

Jo Inge Berget

-

Markus Rosenberg

Pawel Cibicki

 

Kommentar: Vindheim tränade till höger på måndagsträningen och det är lättare att flytta över en Tinnerholm i matchfas. Lewicki är i form liksom Rakip medan Carvalho som mittback skulle ge viss huvudstyrkan men också stor ovisshet och större risk. Eikrem förtjänar speltid och trivs på konstgräs. Genom att sätta ner Berget på mittfältet och flytta upp Cibicki får MFF den något defensivt starkare av de två på mittfältet.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag