Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Är risk att bägge lagen lämnar utan guldhopp

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Toppmöte i guldstriden och förutsättningarna är glasklara.

Antingen vinner Malmö FF.

Eller så vinner AIK.

Eller så förlorar båda.

Löven faller från träden i rikets tredje största stad.

Två lag går ut till match och när de går in igen kommer minst ett att ha fallit ur guldstriden.

Det var ju inte så här det skulle gå, varken för mäktiga Malmö FF eller Rikard Norlings regerande mästare.

På ena sidan har Malmö FF kryssat, bommat straffar och haft svårt att avgöra toppmatcher.

På den andra har AIK slitit med att hitta spetsen utan Kristoffer Olsson, den defensiva jämnheten från i fjol och flera toppspelares form.

När AIK tog titeln i fjol landade man på 67 poäng. I år kan inget lag får mer än 68 och AIK inte fler än 65.

Så tajt har den allsvenska toppen blivit.

Vi pratar så ofta om den allsvenska hösten då allt avgörs när avstängningar och skador börjar dugga.

Men det där stämmer ju inte.

 

Allsvenskan avgörs varenda vecka från början av april till mitten av juli och när vi nu tittar tillbaka så var det inte mot Hammarby i söndags som MFF egentligen tappade serieledningen och det var inte i Bajen-derbyt förra månaden som AIK:s trepoängsavstånd till Djurgården öppnades.

För snart sju månader sedan, i allsvenskans andra omgång, var Malmö FF i Sundsvall och mötte det lag som nu slåss för sin allsvenska existens. MFF förlorade med 1–3 mot ett lag som efter det kom att vinna en enda match på 22 omgångar och den segern kom hemma mot tabelljumbon Sundsvall. Guillermo Molins missade straff vid ställningen 0–0 och med en seger i Medelpad hade det kvittat att Uwe Rösler missade säsongens sex första straffar, Malmö FF hade i dag ändå suttit i guldsits med två matcher kvar.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

AIK å sin sida gick mellan Europa League-kvalmatcherna mot FC Sheriff och Celtic ut hemma på Friends och förlorade med 1–2 mot ett Kalmar FF som där och då inte hade vunnit på elva allsvenska omgångar.

– Klart sämsta matchen sedan jag kom. Och det är klart det är kostsamt att förlora, sade Sebastian Larsson efter den matchen.

Landslagspelaren visste vad han pratade om. Drygt två månader senare är det den förlusten som skiljer AIK och Djurgården åt i poängkolumnen. Att AIK dessutom, i tredje omgången, åkte hem poänglöst från Örebro visar vad som skiljer AIK i fjol och AIK i år.

 

I en så här jämn guldstrid med så många skickliga lag visar det sig, i alla fall i år, vara minst lika viktigt att vinna mot de nio lag på tabellens nedre halva som tidigt hängdes av från toppstriden än att vinna toppmatcherna.

Serieledande Djurgården hade med två omgångar kvar redan spelat sina 18 matcher mot de nio lag som kommer att sluta på tabellens nedre de. Dif har inte förlorat en enda, vunnit 15 och spelat oavgjort tre gånger.

Trots att samtliga de tre andra guldkandidaterna hade var sin match kvar mot lagen där nere kunde ingen av dem överträffa Djurgårdens facit.

Så när Malmö FF och AIK nu båda går ut och måste vinna mot ett av seriens bästa lag så är det till stor del för att man inte klarat av att göra det man ska mot några av de sämsta.

När Markus Rosenberg efter MFF:s Europa League-seger mot Lugano i torsdags fick frågor om matchen mot AIK svarade Malmös lagkapten.

– Det känns som det alltid blir 0–0 eller 1–0 när vi möter AIK. Så det kommer att bli jämnt och tajt även nu.

 

Rosenbergs känsla är inte fel. Sedan han återvände till Malmö FF i februari 2014 har Malmö FF och AIK möts elva gånger. Sju av dem, vara av de fyra senaste, har slutat oavgjort. AIK har en seger, hemma på Friends hösten 2015 då Malmö spelade gruppspel i Champions League och sladdade i allsvenskan. Malmö FF har vunnit tre, en borta och två hemma och AIK har inte vunnit i Malmö på 23 år.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Nu kommer Malmö FF till match med Anders Christiansen i matchtruppen för första gången på tre veckor och frågan är fortfarande om och i så fall hur mycket dansken kan spela. Samtidigt behövde några nyckelspelare – Rosenberg, Bengtsson, Safari – inte ödsla 90 minuter kraft mot Lugano.

Rikard Norling skickar ut sitt AIK med en veckas vila i benen för att göra något Gnaget inte lyckats med på 23 år.

Ett lag kommer med största sannolikhet att lämna Stadion utan guldhopp i kväll.

Det finns en risk att båda gör det.

Och skulle något av Malmö FF och AIK hamna utanför Europaplats när den här säsongen, då är frågan om den huvudtränaren också kommer att få stå utan jobb.

 

Noa Bachner: ”Kan bli ett gigantiskt fiasko för Malmö”

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.