Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Är en stor förlust för MFF om han lämnar

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Uwe Rösler ut?

Det är i så fall en stor förlust för Malmö FF.

Inte för det enskilda fallet utan för MFF:s växande rad av havererade tränarval.

För två veckor sedan satt jag öga mot öga med Uwe Rösler för att göra en lång intervju om året som gått och ryktena som kretsat kring honom.

Men den kom mest att handla om hur tysken såg på Malmö FF:s nästa steg.

Han var tydlig med att MFF behövde utvecklas för att ta sig till ytterligare en nivå. Rösler vägrade prata pengar men ser man ut i Europa på klubbar alldeles ovanför MFF i hierarkin så är det just ekonomin som skiljer.

Klubbarna på nästa hylla köper helt enkelt dyrare och betalar högre löner.

Rösler sa att han ställt en rad frågor till klubben som han ville ha svar på inför 2020.

Att det nu planeras att gå skilda vägar tyder på att MFF antingen inte gillat frågorna, eller så har Rösler inte gillat svaren.

***

Röslers tid i Malmö har varit vinstrik. Från tolva till trea i allsvenskan 2018, två Europa League-gruppspel och chansen att på torsdagen för andra året i rad gå till 16-delsfinal.

Visst missade MFF guldet 2019, ett guld man hade med 20 minuter kvar av säsongen, men sedan Rösler kom till Sverige har inget annat lag tagit fler allsvenska poäng än Malmö.

Samtidigt har resultaten kommit från en ledarstil som krävt mycket av spelarna och alla har inte varit helt nöjda alla gånger. 

***

Så väl den spelmässiga som spelarmässiga utvecklingen har diskuterats.

Men för en huvudtränare i Malmö FF handlar allt om att nå resultat, för kommer inte resultaten så kommer en avskedning.

Svårare är det inte.

Exakt varför Malmö FF skulle välja att bryta med Uwe Rösler återstår i så fall att få svar på.

Helt klart är att det skulle innebära en stor förlust för Malmö FF.

Inför 2016 anställdes Allan Kuhn, som vann SM-guld men sedan fick lämna klubben för att man vill se någon mer lämpad att utveckla laget ytterligare.

In kom Magnus Pehrsson som ärvde i princip hela Kuhns trupp, vann SM-guld 2017 men åkte ut i direkt i Champions League-kvalet mot Vardar och som efter en miserabel start på allsvenskan 2018 fick sparken.

Att Sveriges mäktigaste klubb gjorde de två tränarvalen förvånade och deras fortsatta tränarkarriärer efter MFF har snarare gjort valen ännu svårare att förstå.

Pehrssons nästa uppdrag blev Kalmar FF 2019, ett jobb han också fick lämna och Allan Kuhns nästa jobb efter MFF blev danska Hobro varifrån han fick sparken efter åtta månader.

***

Det finns så klart massor av potentiella anledningar till att en klubb och en tränare går skilda vägar. Många av dem är självklara. 

För Malmö FF är det inget större problem att byta tränare till säsongen 2020. Men att göra det på eget initiativ – för tredje gången på tre år – utan en riktigt bra anledning vore ytterst besvärande.

För att göra sig av med en tränare för tredje gången på tre år är inte vad någon klubb vill och det faller tungt tillbaka på den sportsliga ledningen, i Malmö FF:s fall först och främst sportchefen Daniel Andersson och vd Niclas Carlnén.

Å andra sidan kan det också finnas omständigheter som skulle göra ett sådant val till det helt riktiga.

Och MFF har visat sig kunna gå vidare även oavsett hur man agerat.

Framtiden har svaren.