Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Är en rejäl nitlott för Jon Dahl Tomasson

Malmö FF jublar när de slår ut Cracovia.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Kaosmatch redan minuten efter lottning.

Men oavsett var matchen mellan Malmö FF och Honved spelas så är det en som MFF ska vinna.

Men riskerna finns – så väl internationellt som nationellt.

Genom Europaåren har Malmö FF varit genom ett åskväder i Prag, panikhetta i Tel Aviv, spelmässiga stormar i så väl Salzburg som på Celtic Park.

Och till slut gått segrande ur alltihop.

Den här gången kom kaoset redan när de små kinderäggbollarna öppnades i Nyon.

Lotten för Malmö FF sade den ungerska cupmästaren Honved Budapest – som slutade femma i senaste ligan och inlett årets säsong med två raka förluster – på bortaplan.

Och hade Malmö FF rest direkt på lotten hade det inte varit några problem. Men tisdagen 1 september stänger den diktatorslike Viktor Orban Ungern för alla utländska medborgare.

Det nya ungerska regelverket öppnar för att även utländska medborgare kan tillåtas resa in för ”medverkan vid större sporttävling, kulturevenemang eller kyrkoaktivitet.

Det skulle inte funka för Malmö FF för även ett sådant beviljat inresetillstånd följs av 14 dagar i karantän.

Men när det europeiska fotbollförbundet Uefa kliver in i politiken gäller sällan vanliga lager.

Och i maktens korridorer hade Uefa inte bara förhandlat fram så att ungerska lag kunde ta emot utländska lag utan även så att Ungern blev omgångens värd för matcher som tvingas avgöras på neutral mark.

Märkligt värre.

Men Ungern är ett märkligt land och inget förvånar när Uefa vill ha sin vilja igenom.

Klart är att sportsligt sett är Malmö FF favoriter.

Den ungerska ligan är rankad tre platser bakom den polska där förra omgångens motståndare Cracovia huserar. Lagen hade likvärda positioner i sina ligor i fjol, men Honved har inlett svagt i år. Först 3–1-förlust borta i derbyt mot nykomlingen MTK och sedan hemmaförlust mot fjolårets ligaåtta Kisvarda.

De senaste tio åren har Honved kvalat fem gånger i Europa och aldrig nått längre än den omgång där de nu ska möta Malmö FF. I första rundan slog man på hemmaplan ut finska TPS Åbo efter förlängning.

Honved är klassen ner från det FC Vidi som när de slog ut MFF ur Champions League-kvalet 2018 var regerande ungerska mästare. 

Samtidigt är bortalott en bortalott och den här bortalotten innebar att ett tufft MFF-schema blev ännu tuffare.

Matchen, var den nu spelas, är schemalagt till 17 september. Från 10:e till 20:e september spelar Malmö FF fyra matcher – Örebro borta, AIK hemma, Honved borta och IFK Norrköping borta.

Ut det perspektivet var det en rejäl nitlott för Jon Dahl Tomasson att inte få en hemmamatch i EL-kvalet.