Mattias Larsson hoppas på nya fantastiska publiksiffror och matchinramningar. Foto: Tomas Leprince
Mattias Larsson hoppas på nya fantastiska publiksiffror och matchinramningar. Foto: Tomas Leprince
Mattias Larsson

Allsvenskan har inte varit mer älskad än nu

Publicerad

Det sägs att allsvenskan är bättre och populärare än någonsin.

Men det viktigaste är inte hur den är.

Utan vad den är.

Och mer än något annat så är den här lilla fotbollsligan vår.

Det är därför jag älskar den så.

Vi lever i en värld som är snabbare än någonsin.

Vi flyger över Nordsjön till världens mest penningstinna ligaarenor i England på halvannan timme, vi ser matcher från hela världen i våra smartphones var vi än befinner oss och om en spelare någonstans i universum uttalar sig så hittar vi Twitter-länken till texten mindre än en timme senare.

För en kille som jag som växte upp i en tid då lanseringen av Fotbollskväll på SVT framstod som en återuppfinning av hjulet så är samtiden snudd på hisnande.

Det har aldrig varit lättare att följa fotboll. Man kan hålla på ett lag var som helst på planeten och kunna se varenda match, läsa vartenda ord, höra vartenda uttalande.

Vill vi se världens bästa Lionel Messi är vi inte längre förpassade till en Europacupfinal om året eller tvingas hålla en bordsantenn en hel lördag kväll för att få in dansk TV2.

Men att det är lättare än någonsin att se fotboll av högsta klass vecka ut och vecka in innebär också att allsvenskan aldrig har varit hårdare konkurrensutsatt.

Många har varit rädda att den globaliserade fotbollen skall urholka intresset för vår inhemska fotboll, att publiken ska stanna framför tv-apparaterna och kanske krydda det med en eller ett par resor om året för att se sitt favoritlag i La Liga eller Premier League.

I stället har det blivit tvärtom.

Allsvenskan har aldrig varit mer älskad. Och jag älskar det.

För i den globaliserade fotbollen står vi nu inför en lördag där Malmö FF tar emot de regerande mästarna från Norrköping medan Real Madrid några timmar senare möter FC Barcelona i traditionstyngda El Clasico.

Båda spelas inför fullsatta läktare och på Swedbank stadion kommer 22 000 blådårar att överrösta ett tusental Peking-fans för att visa vilket lag som egentligen är bäst i Sverige.

På Santiago Bernabeu kommer bara 20 procent av åskådarna att vara spanjorer.

Och i det finner vi en stor del av varför allsvenskan, mitt i den galopperande världsfotbollen, är så populär.

För den är här. För den är vår.

För just här där vi bor spelar samma lag som mormor höll på. Som farfars far spelade i. Lag som heter som städerna vi bor i. Som spelar i arenor vi passerar på väg till jobbet och plugget, på väg hem från dagis och krogen.

Som grundades i huset som inte längre finns kvar, i kåken som är köpcentrum i dag, på den idrottsplats där man fortfarande tränar.

Visst kan en liten kille eller tjej sitta hemma i tv-soffan, se Liverpool på tv och sedan aldrig hålla på ett annat lag.

Men det kan aldrig bli samma sak som att hålla på föreningen i din stad, laget som ärvts i generationer, klubben vars historia går genom din bakgrund som ett spindelnät, ofta utan att du ens vet om det.

När SVT sände sina årskrönikor under min barndom spelade jag in dem på VHS och spolade fram och tillbaka för att se sektionen om allsvenskan gång på gång.

Min mamma är från Halmstad och Örjans vall var obligatorisk om somrarna, när vi var på Öland såg vi Kalmar FF på Fredriksskans och gångerna som jag och min far åkt över de skånska åkrarna in till Trelleborg och Malmö för att se TFF eller MFF kan jag inte ens räkna.

Så här i efterhand kan jag också se att det var därför jag kom att älska allsvenskan mer än ett lag.

För att jag fick se så mycket av den att jag aldrig kommer att kunna sluta älska den.

Den kärleken gick så långt att jag lyckades göra serien till mitt yrke och för mig personligen kommer 2016 att bli ett annorlunda år.

Det som jag tror kommer att bli mitt sista barn ska förhoppningsvis lära sig stå och gå och en massa annat den här säsongen och jag tänker inte missa en sekund av det.

Därför kommer jag för första gången på 13 år inte att jobba med allsvenskan.

Jag har köpt ett sådant där tv-abonnemang som jag aldrig tidigare kunnat utnyttja eftersom jag ändå alltid suttit på en arena och det ska bli oerhört spännande.

Kommer Malmö FF att göra vad man måste och vinna först cupen och sedan SM-guld?

Kan de till och med tråckla sig in i Europa League?

Kan Henrik Larsson få HIF att växa, trots att man saknar stålars att gödsla med och är så avigt inställda till uppmärksamhet att man till och med kommit på kant med sin lokala morgontidning?

Allt det där kommer jag att få se från sidan.

Och jag ser verkligen fram emot att få se allsvenskan som en vanlig åskådare.

Jag hoppas att vi får en ny fantastisk säsong.

Nya fantastiska publiksiffror och ny fanatiska matchinramningar.

Jag hoppas vi får en värdig vinnare och minst ett lag i ett europeiskt cuppgruppspel.

Jag hoppas helt enkelt att det blir lika fantastiskt som vanligt.

Och så hoppas jag att det där lilla barnet som jag ska vara hemma med i år kommer att se vad den här serien gör med hennes pappa.

För gör hon det kommer hon också att älska den.

Som så många andra gör i det här landet.

För allsvenskan är vår.

Och att vi älskar den som vi gör, gör den så oerhört lätt att älska.

Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag