Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Aldrig varit mer pressat läge för Tomasson i MFF

MFF:s huvudtränare Jon Dahl Tomasson går in i en avgörande fas av sitt första år som MFF-tränare.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sören Rieks och Jo Inge Berget behöver ha anledning att vara mer nöjda efter matchen mot Honved än de var i söndags efter matchen mot AIK.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Fyra gånger har Malmö FF mött ungerska lag i Europa.

Aldrig har man gått vidare.

Och nu påminner förutsättningarna allt mer om fiaskoförlusten mot FC Vidi för två år sedan.

Ungern har stängt sina gränser.

Det är inte första gången de senaste åren som det händer och för den som följt landets politiska utveckling är det föga förvånande.

Skillnaden nu är att samtliga landets gränser är stängda och att det är på grund av coronapandemin och inte som en direkt följd av premiärminister Viktor Orbans politiska strategi.

Det går dock att säga otroligt mycket om hur Orban styr sitt land. Precis som det går att säga otroligt mycket om hur det europeiska fotbollförbundet Uefa styrs.

Att Uefa och Ungern kommit överens om att öppna gränserna enkom för fotbollslag som ska spela i de europeiska cuperna är ungefär lika föga förvånande som de stängda gränserna. Och att Uefas Supercupfinal – matchen mellan CL-vinnarna Bayern München och EL-mästarna Sevilla – ska spelas inför 30 000 åskådare i Ungerns huvudstad Budapest är helt i samma linje.

Malmö FF är alltså på en plats där i princip inga andra utländska medborgare befinner sig.

I en annan tid, som bara är två år sedan men långt före coronapandemin, var Malmö FF i en liten by utanför Budapest som heter Felscut för att spela returmatch mot FC Vidi i Champions League-kvalet.

Den gången fanns bland andra Arnor Traustason och de då givna startspelarna Rasmus Bengtsson och Behrang Safari på skadelistan.

Matchen slutade 0–0 efter att Vidi missat en straff, haft matchens bästa chans i övrigt och MFF inte blev farliga förrän Markus Rosenberg djupt in på stopptiden fick i väg ett avslut.

Det var fjärde gången som Malmö FF mötte ett ungerskt lag i Europa.

Och fjärde gången man åkte ut.

De tidigare har varit Ujpesti Dozsa i Mästarcupen 1972, Ferencvaros i Cupvinnarcupen 1975 och Videton i Uefacupen 1986.

Svunna tider som rimligtvis inte betyder någonting inför kvällens match, men det faktum att MFF mot Honved saknar viktiga spelare på samma sätt som man gjorde mot Vidi kan komma att spela stor roll.

Jag tänker så klart främst på Anders Christiansen.

Dansken är Malmö FF:s knutlösare, tempobestämmare och lagkapten. Samtidigt bör det oroa MFF att rutin som Rasmus Bengtssons (MFF:s klart bästa mittback senaste tre-fyra åren) samt eventuellt också Johan Dahlins inte finns på plan.

En oskriven framgångsregel i europeisk cupfotboll är att inte begå individuella misstag och sedan ta till vara på de tillfällen motståndaren bjuder på.

Ett år då allt avgörs i ett enkelmöte är den oskrivna regeln ännu viktigare än vanligt.

Det är helt enkelt ett högriskmöte Malmö FF går ut till i kväll.

MFF pratar inför matchen om ett motstånd som pressar offensivt och infernaliskt så länge man orkar. När jag pratat med ungerska journalister har de tvärtom pekat på ett lag som gärna faller mot bättre motstånd och satsar på ett rappt omställningsspel.

Hur matchbilden blir i Budapest sent på torsdagskvällen återstår att se.

Malmö FF är favoriter och kommer att vilja föra matchen. Och rent kompetensmässigt ska Honved inte vålla MFF alltför stora problem, om Malmö når nivå.

Gör Jon Dahl Tomassons lag inte det är en fiaskosorti nära.

Och precis där bakom väntar då en allsvensk match borta mot Norrköping som MFF mer eller mindre är piskade att vinna.

Det är bara att konstatera att läget aldrig har varit mer pressat för Jon Dahl Tomasson i Malmö FF.