Kent Hansson

Största knallen i svensk proffsboxning någonsin

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Sven Fornling, 30-åring från Malmö, är Sveriges nye boxningsvärldsmästare. 

Jag säger meningen högt för mig själv och när jag ser Fornling sträcka händerna i luften efter poängsegern över tysken Karo Murat känner jag mig glad och inte så lite omtumlad.

Jag har skrivit om proffsboxning i drygt 45 år och följt åtskilliga svenska stjärnor och jag kan bara konstatera: det här är den största svenska proffsboxningsknallen någonsin. Fornling kom till Hamburg som utmanare till den 35-årige IBO-världsmästaren.

När han vänder tillbaka till Malmö gör han det som världsmästare för den femte största världsboxningsorganisationen. Sven Fornling tog genom segern ett jättekliv mot ännu större matcher och ännu större gager.

Sven Fornling hade lovat att ringen skulle brinna. Han höll sitt löfte. Sven gjorde en makalös fighterinsats. 

Från första till den tolfte och sista ronden. Sven brukar säga till mig att ”ingen är bättre tränad än Sven Fornling” och det stämmer. Sven hade fighterhjärtat, slagserierna och kylan i matchen mot den regerande IBO-världsmästaren. 

Vad vi såg var en ny svensk boxningsstjärna tändas.

***

Sven Fornling satte sig i respekt redan i den första ronden, då han med kraft placerade sin tyske motståndaren på ringgolvet. 

Det var en maktdemonstration som måste ha ruskat om Karo Murat, inte minst psykiskt.  Framför allt var det här en fantastisk match. Det handlade om 12 ronder av högt tempo och grymma slagväxlingar.

Fornling har djärva mål efter sin seger över Karo Murat. Hans drömfight är nu den mot vår tidigare världsmästare Badou Jack.

Det är inget fel i att ha drömmar och mål. Ser man det rent neutralt är inte Fornling i samma klass som Badou Jack. Men i boxning kan som bekant allt hända och Sven Fornling är överraskningarnas man, något han visade mot Karo Murat.

***

Sven Fornling har de senaste åren fightats i skuggan av Badou Jack, Erik Skoglund, Anthony Yigit, Adrian ”Gäddan” Granat och Otto Wallin.

Nu har Sven Fornling tagit klivet in på boxningens stora scen och det är något som gör mig oerhört glad.

Sven är inte bara en sevärd boxare, han är dessutom en superhygglig kille utanför ringen och en perfekt ambassadör för svensk boxning.

I mina ögon var Karo Murat klar favorit inför matchen i Hamburg. Han hade en stark lista, 32 vinster på sina 36 matcher. 

Murat hade favören av hemmaring. Men när krutröken hade lagt sig var det en Malmöpåg som kunde sträcka händerna i luften. 

Sven inte bara vann, han tog hem en solklar poängseger.

Jag har skrivit om proffsboxning sen 1972. Jag har följt alla de svenska boxningsmatadorerna som blivit Europamästare och världsmästare.

***

Sven Fornling är i mina ögon den som svarat för den största överraskningen inom svensk proffsboxning.

Hans utvecklingskurva de senaste åren har varit enorm. Han har blivit snabbare, starkare och framför allt mer disciplinerad i ringen. Lägg därtill att ett tidigare starkt självförtroende har blivit ännu vassare.

Det han hade uträttade på lördagskvällen i Hamburg var definitivt en smärre bragd.