Frank Andersson, en av de stora inom svensk brottning, efter VM-guldet 1977. Foto: Lars Jansson
Frank Andersson, en av de stora inom svensk brottning, efter VM-guldet 1977. Foto: Lars Jansson
Kent Hansson

OS-domen som kan bli slutet för brottningen

Publicerad

Brottningen slängs ut från OS-programmet.

Den nyheten skakade om miljontals brottningsälskare runt om i världen.

Jag är egentligen inte förvånad. IOK har länge varit trött på ständiga bråk och regelskandaler inom brottningen.

I tisdags kom beskedet att IOK inte längre vill ha med den antika sporten. 2016 blir det sista OS som brottningen finns med på den stora idrottsfesten. En pytteliten OS-chans finns dock kvar. Brottningen kan i kamp med åtta andra idrotter söka en öppen plats till 2020.

Brottning är en klassisk sport.

Brottning fanns med i programmet i det antika Greklands olympiska spel på 500-talet före Kristus.

Genom åren har Sverige tagit inte mindre än 84 OS-medaljer i grekisk-romersk och fristil, varav 28 av den ädlaste valören. De främsta gulmakarna var Calle Westergren och Ivar Johansson (vardera tre OS-guld).

Under många år hade jag förmånen att bevaka brottningen på EM, VM och OS för Kvällsposten.

Jag minns mitt första mästerskap som reporter, EM i bulgariska Varna 1982. När matchen med skåningen Roger Tallroth sattes igång hörde jag en dov röst från läktaren: "Blue passiv". Det var brottningsoraklet, sportjournalisten Thure Pettersson som redan från första sekunderna ville påverka domarna.

Jag kom snabbt till insikt att ledare och ibland även journalister spelade en stor roll i det moderna brottningsspektaklet.

Det fanns dock brottare som var långt ifrån passiv på mattan. Jag tjusades av den trefaldige världsmästaren Frank Anderssons greppregister. När Frank brottades handlade det för det mesta om teknisk och tempofylld brottning. Att sen Frank Andersson var en färgstark profil vid sidan om mattan betydde otaliga rubriker för sporten.


När idrotten var ung nådde brottningen stora höjder. Det var fotboll på sommaren och brottning på vintern, framför allt i Skåne. Där jag växte upp, på Limhamn, fanns det två brottningsklubbar. Kärnan och Fiskarena. Den förstnämnda klubben var störst och fostrande bland annat mästarbrottaren Johan Richtoff (två OS-guld).

Fredagskvällarna i Limhamns Folkets Hus lockade under mina barnaår på 50-talet oftast fullt hus, runt 500 åskådare. Inte så sällan slutade matcherna med fallsegrar. Man fick lokala idoler och det brottades både på skolgården och på gårdarna vid hyreshusen.

Men dessvärre har brottningen tappat sin charm. Elitbrottarna i dag tar helt enkelt ut varandra och matcherna blir tämligen händelselösa.

Nacksving, flygande maror och omvända livtag tillhör gårdagen.

Nu jublas det över en simpel rullning.


Jag kan sätta mig in i hur IOK har resonerat när man nu ger brottningen rött kort från sommar-OS. Ändå tycker jag att det är ett trist beslut. Som jag ser kan OS-beslutet vara något av en dödsstöt för en sport som länge varit på väg utför.

Det finns cirka 25 miljoner aktiva brottare runt om i världen. Så det är ingen liten sport vi snackar om.

Men oavsett om brottningen mot alla odds blir kvar på det olympiska programmet vill det till att något radikalt händer inom sporten.

Det måste till regler som är attraktiva för både publik och deltagare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag