Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kent Hansson

Nu fortsätter proffs– äventyret för honom

HAMBURG. Det var mycket som stod på spel i fredagens fight i Hamburg för Adrian ”Gäddan” Granat. 

Förlust mot Irakli Gventradze hade inneburit tack och adjö till de stora matcherna. Nu fortsätter proffsäventyret för Malmös tungviktsbjässe.

Det sägs att allting kan hända när två stora gossar drabbar samman ringen. Ni vet där med att enda slag kan avgöra. Men Gäddans motståndare från Georgien Irakli Gventradze tillhör, om inte bottenskrapet, så i alla fall tungviktarna på en lägre skala. 

Georgiern är en motståndare som den svenske tungviktaren ska köra över veckans alla dagar.

Men på sätt och vis var det ändå en klok matchning av Gäddans stall, ECB, Hamburg. Det här var Gäddans första match sedan den hemska förlusten i Malmö i mars då han blev knockad av Alexander Dimitrenko redan i den första ronden. 

Det var en förlust som tärde hårt på Gäddans självförtroende. Det finns alltid risk att hjärnspöken gör sig påminda efter en grym förlust. Gäddan såg också överdrivet försiktig och spänd ut i de första ronderna.

***

Jag tycker inte man ska dra för stora växlar på Granats seger över fredagens motståndare, därtill var motståndet för klent. 

Han vann i comebackmatchen– och det var det viktigaste.  Sedan förlusten mot Dimitrenko har Gäddan fått den gamle världsmästaren Armand Krajnc som tränare. 

Gäddan påstår att han har blivit en bättre boxare. Hur det ligger till med det återstår att se. Granat gjorde sin plikt mot killen från Georgien. Något annat var inte att vänta.

Gäddan boxades försiktigt i de tre först ronderna. Han petade med vänstern men fick ingen rytm i sin boxning. 

I den fjärde ronden släppte loss sin höger uppercut och den rammade georgiern med kraft och matchen var därmed över över. Irakli Gvenetadzes sekond gjorde rätt som kastade in handduken. 

Gäddan seger den här kvällen innebär att Malmötungviktaren är klar för en match om Eu-titeln, mot ingen mindre än svenske rivalen Otto Wallin.

***

Det är en match som kittlar. För ett år sedan hade jag satt Granat som vinnare i en sådan här fight. Nu tycker jag att Wallin får bära favoritskapet och anledningen är Gäddans kollaps mot Dimintrenko i Baltiska Hallen.

Senast två svenska tungviktsstjärnor drabbade samman var 1980. Då handlade det om ett par kittlande amatörmatcher mellan Lillen Eklund och Roger Andersson. 

Intresset inför dessa fighter var näst intill hysteriska och drog otroligt mycket publik. Lillen vann OS-biljetten till Moskva som låg i potten och han blev så småningom proffs.

För den som vinner mötet mellan Wallin och Granat väntar med stora säkerhet en match om den riktiga EM-titeln. 

Men Gäddan har fortfarande en del att jobba på innan han ställs mot den översta eliten.