Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kent Hansson

Kent Hansson: Två stelbenta byråkrater ska inte lyckas sabotera barnens rätt att fira jul i kyrkan

På söndag är det första advent. Då ska det första ljuset tändas. Så sker i miljontals svenska hem. Julen är årets högtid för de flesta av oss som bor i konungariket Sverige.

Jag ska inte påstå att jag är en särskilt flitig kyrkobesökare, men jag gillar kristna värderingar och jag tycker att det finns all anledning att slå vakt om de kristna högtiderna i Sverige.

Återigen väcks frågan hur - och om - religiösa högtider kan firas inom den svenska skolan.

Nu har skolverket tagit fram en juridisk plan för vad som gäller.

Skolan får samlas i kyrkan under första advent, förutsatt att det inte finns några religiösa inslag, som till exempel psalmer, i ceremonin. Det skriver skolverkets generaldirektör Anna Ekström och undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo på DN:s debattsida.

Det är inte första gången som kyrkan och kristna värderingar är under attack. Tidigare är det skolavslutningar i skolan som har ifrågasatts.


På 70-talet gjorde vänstern sitt bästa för att klanka ner på vår nationaldag 6 juni. Det ansågs fult att hylla den svenska flaggan. I stället skulle det sjungas Internationalen och andra kommunistiska lovsånger. Tack och lov är den röda hyllningsvågen mer eller mindre över i Sverige. Även om vi har långt till norrmännens nationaldagsfirande, har vi fått ett trevligare 6 juni.

Nu är det i stället det de kristna högtiderna som nagelfars. Skol ­ verk e t har bestämt att alla religiösa ceremonier ska suddas ut.

Det är ju rent trams att man inte ska få ha några religiösa inslag under en skolsamling vid de stora högtiderna. Jag har ingen aning om varför Anna Ekström och Claes-Göran Aggebo har tagit fram den här juridiska vägledningen för rektorerna på landets skolor.


Jag har dock mina misstankar.

Göran Hägglund, KD är kritik till förslaget.

Han säger att "det finns ingen anledning att skydda våra barn från traditioner och kulturarv. Det måste vara okej att sjunga en psalm i samband med något så högtidligt som en skolavslutning. skolverket silar mygg och sväljer kameler, dagens elever har sannerligen värre problem än att sjunga 'O helga natt' en gång om året".

Utbildningsministern Jan Björklund, FP, delar alliansbroderns kritik.

- Man ska absolut få sjunga psalmer på skolavslutningen, prästen ska få läsa upp julevangeliet, referera till Bibeln och berätta varför vi firar denna kristna högtid. Det är ju en traditionell högtid som firats i många hundra år i kyrkan, säger Björlund.

Jag tror mig veta varför skol ­ verket har kommit med det här löjliga dekretet.

Anna Ekström och Claes-Göran Aggebo sjunger den politiska korrekthetens lovsång. De båda tror att de får en stjärna i boken om man lägger fram det här förslaget.

Men det finns gränser för tokigheter.


Jag gjorde i går en liten miniundersökning i det här ämnet. Frågade 25 personer: "Är det rätt att förbjuda religiösa ceremonier, som psalmer, i samband med en skolsamling i kyrkan". Alla de 25 jag ställde frågan till gav mig ett - nej.

Alltså: rör inte O helga natt och andra populära julpsalmer.

Det är bra att två kända ministrar ryter till och säger sin åsikt i den här frågan. Två stelbenta byråkrater ska inte lyckas sabotera barnens rätt att fira jul i kyrkan.

Själv tänker jag första advent lyssna på min favorit. Jussi Björlings " O helga natt" . Sveriges mest älskade julsång.