Kent Hansson

Kent Hansson: Lätt att hojta på ett förbud

Då och då poppar det upp lustigkurrar som yttrar sig om sport.

Torbjörn Tännsjö, titulerar sig professor i praktisk filosofi. Nu låter han käften glappa i en fråga som han absolut inte begriper.

Professorn slår stora hål i luften när han ger sig på boxnings- sporten.

"Boxningsgalor borde vara förbjudna", skrev Tännsjö i ett debattinlägg i Dagens Nyheter (10 juni 2012).

Tännsjö gör ett förvirrat intryck med sina debattinlägg. Men han är inte dummare än att han inser sprängkraften i att ge sig på boxningen.

Tännsjö ställer sig frågan om boxaren Anna Laurell borde få utöva sin sport. "En lagstiftning som förbjuder koppleri och sexköp, men tillåter boxning är inkonsekvent. I båda fallen riskerar människor att skada varandra. Jag lutar åt att man bör förbjuda boxningen. Är det inte uppenbart att den som arrangerar en boxningsmatch gör sig skyldig till anstiftan till misshandel? Är det inte klart att boxning är skadligt", skriver Tännsjö i sitt debattinlägg.

Låt mig slå fast: boxning är ingen ofarlig sport. Den boxare som inte har lärt sig gardering kan råka riktigt illa ut.

Men det finns sporter som är betydligt farligare än boxning. Jag tänker då på ridsport. Men ingen normal människa skulle väl komma på det korkade att föreslå förbud för ridsport.

Jag tvivlar inte på att upprepade slag mot skallen - under en massa år - kan ge hjärn- skador.

Det jag heller inte betvivlar är att ett alltför kraftigt intag av alkohol orsakar hjärnskador. Om nu professor Tännsjö vill rädda det mänskliga släktet undan hjärnskador borde han ropa på spritförbud. Varje år dör nämligen mellan 5 000-7 000 svenskar av alkoholrelaterade sjukdomar.

Professor Tännsjö inser att han skulle bli utskrattad om han krävde ett spritförbud i det här landet. Då är det betydligt lättare att hojta på ett boxningsförbud. Framför allt skapar det rubriker. Slå på en annan människa låter ju hemskt för de flesta av medborgarna.

Jag gillar boxning. Det är en sport där fair play har en innebörd.

För Tännsjö existerar inte någon form av fair play.

Tännsjö har utmärkt sig förut med stolliga förslag.

Inför sommar-OS 2008 i Peking ville han släppa dopningen fri (DN-debatt 8 augusti 2008). Han menade att kriget mot dopningen redan var "förlorad - bättre då att dopningen sker öppet i sam-arbete med medicinsk expertis".

Han anser också att det är rätt att abortera bort flickfoster. I DN-debatt 23 februari 2009 skrev han bland annat: "Tänk vidare på kvinnan som tillhör en kultur, eller snarare ett socialt sammanhang, där det verkligen är problematiskt om man inte kan föda en pojke. Är det så orimligt om en kvinna i den situationen vill välja kön på sitt väntade barn?"

Egentligen ska man inte gå i taket när man läser professor Tännsjös flummiga tankegångar.

Vi lever i ett fritt land. Det råder inga förbund på att föra fram idiotiska åsikter.

Men jag måste erkänna att jag irriterar mig på en person som så onyanserat ger sig på skötsamma kamsportare, en sport som för övrigt är förskonad från den dopning som Tännsjö vill tillåta.