Kent Hansson

KENT HANSSON: I Sverige 2012 drar sig inte gatans slödder från att slå ner väldigt gamla

Fegheten slår nya rekord varje dag.

För drygt en vecka sen gick den 87-åriga kvinnan ut vid 18-tiden för att göra ett ärende i centrala Helsingborg. På vägen till 7-Elevenbutiken fick hon syn på några unga män som behandlade en hund illa.

Den åldriga kvinnan sa till männen att "så kan man inte göra".

Någon, eller några av dessa unga män, svarade med att slå ner den 87-åriga damen. När hon föll blev hon enligt sin berättelse sparkad på kroppen och över benen.

När jag läste KvP-artikeln om den 87-åriga kvinnan som slogs blodig fylldes mitt inre av raseri. Hur lågt får man sjunka?

Men i Sverige 2012 drar sig inte gatans slödder från att slå ner väldigt gamla människor.

Misshandeln av den 87-åriga kvinnan har väckt oerhört starka känslor hos helsing­borgarna. Själv fick jag häromdagen ett telefonsamtal från en äldre kvinna, boende i Malmö, som berättade om att hon efter händelsen i Helsingborg inte vågar lämna sitt hem.

En del verklighetsfrämmande myndighetspersoner skyr övervakningskameror som pesten. Varför har jag egentligen aldrig förstått. Övervakningskameror är ett sätt att kunna haffa ljusskygga individer. Förhoppningsvis har de rötägg som slog ner den 87-åriga damen i Helsingborg fastnat på några av de övervakningskameror som finns i det aktuella området.

Våra politiker skryter ofta om hur bra vi har det i Sverige.

Men våra politiker - från vänster till höger på den politiska skalan - talar mot bättre vetande. Våldet i Sverige eskalerar hela tiden och blir grövre och grövre. 2012 vågar många medborgare inte gå ut efter mörkrets inbrott inför risken att råka ut för överfall. Malmö är en alldeles charmerande stad men när mörkret kommer sker en trist förvandling.

Sänkta straff för grova våldsdåd är  ­ definitivt inte ett bra sätt att motarbeta kvinnovåldet.

I måndags fick den 46-årige man som mördade sin ex-sambo med en bajonett sänkt straff i hovrätten, från livstid till 17-års fängelse (sen tillkommer en kraftig straffrabatt). Dessvärre tycks fegheten även florerar i de svenska domstolarna. Samhället måste göra en kraftig markering mot de allra värsta brotten.

Sunt förnuft och mod är dessvärre en bristvara hos många i samhället. Då tänker jag inte bara på gubbarna och gummorna som befolkar våra domstolar.

Dumheten kan även dyka upp i form av en halstarrig kvinnlig busschaufför i Helsingborg. Sexåriga Kendrick Thornblad hade glömt sitt busskort hemma. När han skulle åka hem efter förskolan blev han avkastad från bussen tillsammans med sin storasyster.

Kommunikationschefen på Arriva, Thomas Hedenius, beklagar fallet, men säger samtidigt att "grundregeln är att alla ska ha ett giltigt färdbevis med sig - även barn".

Som sagt, sunt förnuft är en bristvara hos en del människor. Den här busschauffören borde skämmas öronen av sig. Det inträffar faktiskt ibland att man tvingas tumma på regelverket.

Jag hade på 80-talet heta verbala fajter med politiken Sten Sjöholm som var en rabiat boxningshatare. Men Sjöholm hade innerst inne ett varmt hjärta. Han fick under sina år som kronofogde smeknamnet "jultomten" eftersom han vägrade göra utmätningar vid juletid.

Sjöholm hade det som den kvinnliga busschauffören saknade i det aktuella fallet: empati och sunt förnuft.