Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kent Hansson

KENT HANSSON: Hur många människor måste dö i onödan på sjukhuset i Malmö och Lund?

Det är något sjukt med den skånska vården.

Men politikerna tycks inte fatta vidden av problemen.

Det gör mig besviken och faktiskt rent ut sagt förbannad.

I förra veckan rapporterade Sydsvenska Dagbladet över ett uppslag om krisen under helgerna på akuten i Lund och Malmö. Sjukvårdspersonalen beskrev krisen som katastrofal.

Per Bergenzaun, verksamhetschef på akutkliniken, konstaterade i SDS-intervjun att "situationen har inte varit patientsäker". Sjukhuspersonal hörde av sig till tidningen och gav sin syn på överfulla väntrum, brist på sängar och om personal som går på knäna.

Per Bergenzaun berättade i intervjun om en slimmad organisation, där personalen har en känsla av vanmakt.

Det är bra att Per Bergenzaun tar bladet från munnen och förklarar den allvarliga situationen på akuten i Malmö/Lund. Jag önskar även att chefer högre upp i sjukhusledningen hade vågat visa kurage. Men när frågorna om patientsäkerheten hamnar på sjukhusledningens bord blir det ofta rena nonsenssvar. En sjukhuschef ska vara drivande, idérik, ärlig och omtänksam mot personal och patienter. En sjukhuschef är inte anställd för att vara knähund åt politikerna. En sjukhuschef ska framför allt inte ljuga om vad som pågår.

Sverige är ett högskatteland. Då har man rätt att fordra att man också får något för skattekronorna.

Våra politiker brukar skryta om hur bra sjukvården fungerar.

Det är en sanning med modifikation.

Jag har i flera krönikor skrivit om problemen inom sjukvården och hyllat personalen som trots krympande resurser uträttar underverk. Jag har med egna ögon, vid åtskilliga tillfällen, sett kaoset på akuten i Malmö. Jag har talat med förtvivlade sjuk- sköterskor som tvingats jobba under omänsklig stress.

Sverige är ingen bananrepublik. Fast ibland infinner sig ett tvivel. Det som under jul och nyårshelgen utspelades på akuten i Malmö/Lund är inte värdigt ett välfärdssamhälle.

Jag utgår ifrån att politikerna är läskunniga och kan ta till sig vad som rapporteras i tidningarna. Det är inte för att jävlas med politikerna och den högsta sjukhusledningen som massmedier rapporterar om det dårskap som stundtals råder på akuten i Malmö och Lund.

Hur många människor måste dö i onödan på sjukhuset i Malmö och Lund? Politikerna måste vakna upp och inse det vansinniga med anställningsstoppet på sjukhuset.

Men dessvärre är det alltför många politiker som likt ormar slingrar sig när de ställs inför den krassa verkligheten.

Carl Sonesson (m) är ord­förande i Region Skånes hälso och sjukvårdsnämnd. Jag hoppas att han tar sitt förnuft till fånga och jobbar för en sjukhusverksamhet värd namnet.

Svårt sjuka människor ska inte behöva ligga i gångarna på akuten. Svårt sjuka människor ska få all tänkbar hjälp.

Den slimmade bemanningen på sjukhuset i Malmö och Lund måste helt enkelt få ett slut.

Ett slut måste det även bli på alla de fyllesvin till yrkesförare som rullar i land från färjorna. På tre år har över 300 bil- och lastbilsförare blåst rött vid de skånska färjelägena visar en sammanställning som Metro har gjort.

Det måste till ännu fler nykterhetskontroller för att få bukt med det här problemet.