Kent Hansson

Kent Hansson: Har otaliga minnen från boxningsgalorna i danspalatset

Genom åren har det utdelats en och annan het kyss på Amiralen i Malmö.

Men det har inte bara handlat om romantiska kyssar på det klassiska danspalatset.

Amiralen var under en massa år platsen för Malmös boxningsklubbars galor.

Själv har jag otaliga minnen från dessa boxningsgalor.

Mitt första besök på Amiralen daterar sig från mitten på 60-talet. Enighet hade vid den tidpunkten en massa vassa boxare, Christer Ottosson, Sten Moritz, Claes-Göran Svensson, Bo Larsson och Christer Ekberg var några av Enighets boxare som blev oerhört populära hos den kräsna Malmö-publiken. Tungviktaren Larsson lanserades som "en ny Ingo" . Dessvärre blev Bo Larsson skadad när han var som hetast och därmed försvann proffschansen.

- Oftast var det lapp på luckan, cirka 1 500 åskådare, när vi boxades och det var verkligen tuffa tag. Många av de stora boxningsnationerna kom hit med sina boxare, säger Christer Ekberg, som senare blev framgångsrik tränare i Höll-viken. Numera återfinns Ekberg som tränare för Klara Svensson på Malmö BC.

Ekberg mejlade i   går över ett antal boxningsklipp och det var inte utan att man fällde en  nostalgisk tår.

Håkan Brock var en av Sveriges bästa boxare på 80-talet och han var under sin storhetstid ett givet affischnamn när Amiralen slog upp portarna för sina amatörgalor.

Brock hade bra nyp i nävarna och efter sina segermatcher hade han för vana att slå en frivolt i ringen. Även Lillen Eklund boxades på Amiralen under sin amatörperiod.

Det fanns en speciell atmosfär på Amiralen. För en lokal boxare var det något oerhört stort att boxas på Amiralen. Jag har också varit vittne till när färska boxare drabbats av stora darren inför matcherna i Malmös boxningsborg.

Men under de senaste 15 åren har det varit tunnsått med boxningsgalor på Amiralen. Malmösboxningshimmel lyser inte längre och framför allt saknas det villiga arrangörer.

Delvis beroende på att det saknas lokala stjärnor. Dessutom finns det numera flera grenar på boxningsträdet, som kick, thai och MMA.

I kväll är det dags igen för Amiralen att slå upp portarna för de hårda kyssarna. Den här gången handlar det om en MMA-gala. Av intresset att döma blir det runt 1 200 åskådare. En och annan gammal boxningsräv skruvar sig inför det faktum att MMA har gjort sitt intåg i den förra boxningsborgen. Men det är nya tider. Kick, thai och MMA är på frammarsch.

12 matcher står på MMA-programmet. Det som kanske kittlar mig mest är matchen mellan thaiboxningvärldsmästaren Lina Akhtar Länsberg från Malmö och Pannie Kianzad från Helsingborg.

Pannie har två MMA-fajter bakom sig. Lina gör sin debut som MMA-boxare, men hon har en massa thaimatcher på sin meritlista.

Jag ser fram emot vad de här båda tjejerna kan uträtta i ringen, förlåt buren.

En del boxningsminnen kommer säkert fladdra fram  i skallen när jag stegar in i det gamla boxningstemplet på Amiralsgatan i Malmö.

Förhoppningsvis är det här början på en vår för kampsporterna på Amiral en.