Foto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren
Kent Hansson

Blir ledsen och förbannad

Publicerad
Uppdaterad
Kan man lita på sjukvården?
Jag vill gärna besvara den frågan med ett rungande - Ja.
Men, men.
- Det finns tyvärr sprickor i den svenska sjukvårdsrustningen.
Min mor brukade säga att "för att hamna på sjukhus bör man helst vara frisk".
Det ligger något i det påståendet.
I lördagens KvP berättade vi om Kate Malmberg Chala, gravid i femte månaden, som nekades vård på Helsingborgs lasarett. Den 24-åriga undersköterskan hade hosta, var förkyld och kände att hon inte fick luft.
Men på lasarettet i Helsingborg var det ingen som trodde på henne.
- Hon stapplade in på akuten med sin man men tvingades i princip vända i dörren. Enligt personalen var hennes tillstånd inte livshotande, sa Anna-Britt Mehmetaj i KvP-intervjun.

Morgonen därpå var tillståndet dock så allvarligt att Kate skickades i ambulans tillbaka till lasarettet. Där konstaterades att hon hade svininfluensa och dubbelsidig lunginflammation.
I dag ligger Kate Malmberg Chala i respirator och kämpar för sitt liv på universitetssjukhuset i Lund.
Jag blir ledsen och förbannand när jag läser om fallet Kate. Så här får det bara inte gå till i ett modernt land 2011. Det kan väl inte vara så jäkla svårt att se om en människa är allvarligt sjuk. Vilken cynism är det som styr akutvården på sjukhusen?
Enligt socialstyrelsen dör varje år 3 000 personer och 10 000 får bestående skador på grund av misstag i vården.
Det är hemska siffror.

I gårdagens KvP skrev vi om Bob Lindborg, 50. Han var dödssjuk i svininfluensa - men skickades ändå hem från akutmottagningen. Bob Lindborg dog. Hans sambo anmälde efteråt läkare, sjuksköterskor till socialstyrelsens hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Men samtliga iblandade frias. Ingen ställs till svar för Bob Lindborgs död.
Jag har för egen del annars mest positiva erfarenheter av sjuvården. Men jag har även varit med om mindre trevliga saker.
För en del år sen åkte jag med min mor till akuten i Malmö. Jag bar i stort sett min mor in till sjukhuset. Hon hade hög feber, var svårt medtagen och hade svårt med andningen.
Läkaren som undersökte min mor konstaterade: "Jag skriver ut penicillin, tyvärr har vi platsbrist så vi kan inte behålla henne här".

Jag protesterade.
- Ni ser väl att hon är svårt sjuk, jag åker inte härifrån förrän ni lagt in henne, sa jag.
Jag minns att jag såg det hela som en liv-och-död-situation och jag tog till det höjda tonläget i diskussionen med läkaren. Det hela slutade med att läkaren gav med sig och sa: "hon får stanna över natten då".
En natt blev till slut två veckor. Klokheten segrade och modern fick i lugn och ro kurera sin dubbelsidiga lunginflammation. Jag har många gånger undrat vad som hade hänt om jag inte varit så påstridig.
Sjuk och gammal kan vara vanskligt.

Dock hoppas jag att det i Sverige inte är så illa ställt som i Danmark där läkare tar beslut om liv eller död utan att informera patient eller anhöriga.
Danska tv 2:s avslöjande om hemliga dödskoder på sjukhuset i Herlev har väckt bestörtning hos den danska allmänheten.
- Jag är skakad. Det handlar om trygghet. Oavsett om man är ung eller gammal ska man lita på att läkarna gör sitt bästa för att man ska överleva, säger Sophie Haestorp Andersen, ordförande i folketingets socialutskott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag