Kent Hansson

Kent Hansson: Är nu med i jakten på allvar

NYKÖPING. Erik Skoglund, 25, besegrade Timy Shala från Kosovo och tog WBA:s internationella mästarbälte.

Skoglund slog knock när han behövde det som mest.

Nu befinner sig den svenske lätt tungviktaren i en drömsits och han är på allvar med i jakten på de stora titlarna.

Skoglund har matchats oerhört klokt av sitt stall, Sauerland, sen han blev proffs 2010.  Redan från början hade Erik Skoglund klart med sin målsättning. Det var en stor titelfight som gällde. Efter 26 raka segrar kan han blicka fram mot nya och spännande uppgifter.

■■Skoglund har ett brett register. Han är snabb, teknisk och rörlig. Han är framför allt boxningsintelligent. Han är som en schackmästare i ringen.

Ibland får jag höra att Skoglund har en tråkig stil och att han saknar knockout-slag.

Jag håller inte med. I boxning gäller det att boxas smart och Skoglund har en smart boxningsstil.

Den här fredagskvällen levererade han dessutom slagserier som jag aldrig tidigare sett av honom. Hans vänster var av världsklass.

Jag hade Skoglund som vinnare i alla ronderna. I den elfte ronden kom slutet. Först drog han i väg en höger som sänkte Shala till canvasen och efter ytterligare två golvsyningar bröt domaren fighten.

■■Jag har sett 25 av Skoglunds 26 fighter och jag kan slå fast att det här var en hans bästa match.


Erik Skoglund kommer få en titelfight nästa år. Han är officiell EM-utmanare till Robert Stieglitz och i en sådan fight har svensken en stor segerchans.

Men det finns andra alternativ. Som att gå en match mot om WBA-titeln. Mot vinnaren av Nathan Clevery och Jürgen Brähmer. Kvalhindret till en sådan fight klarade han effektivt av på fredagskvällen.


En verklig drömmatch vore förstås att få kliva in i samma ring som Andre Ward, supervärldsmästaren för WBA. Ward är även världsmästare för WBO och IBF. För en utomstående kan det vara svårt att hänga med i boxningens titelsörja.

Amerikanen är obesegrad och har 31-0. Han vann OS-guld 2004.

■■I dagsläget är nog Ward ett nummer större än det svenska tungviktshoppet, men i boxning kan som bekant allt hända.