Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kent Hansson

Hansson: Det är det största sedan "Ingo"

Sverige har fått en ny världsmästare i proffsboxning.
Namnet är Badou Jack.
För den stora allmänheten här hemma är han okänd. Det ändrade han på i natt när han i Chicago besegrade Anthony Direll på poäng. Matchen gällde WBC:s titel i supermellanvikt.
Med tanke på vilken titel det handlade om tvekar jag inte: det här är den största svenska boxningstriumfen sedan Ingemar Johansson blev världsmästare 1959.

Ja, vi har haft ett par världsmästare efter Ingo. George Scott och Armand Krajnc, de var mästare för WBU respektive WBO, mindre  organisationer än WBC.
En anledning till att Jack mer eller mindre har glömts bort här hemma är att han för fyra för  sedan flyttade till USA. I USA fick han bästa tänkbara uppbackning i Floyd Mayweathers stall. Badou Jacks WBC-titel i super mellanvikt är en grym merit. Segern i natt öppnar för de riktgt stora pengarna. En titel hos en av de traditionellt största och mest prestigefyllda organisationerna bäddar för de riktigt grymma fighterna framöver.

***
Jag var på plats i Baltiska Hallen i Malmö 2010 när Jack gick sin sista match på svensk mark. Då mötte han och besegrade Aliaksandr Taputs på tko i den första ronden. Föga anade jag då att det var en världsmästare man skådade.
Efter matchen i Malmö flyttade Badou Jack till USA och där tog karriären fart på allvar.
Nu är han uppe i 21 matcher (19 vinster, en oavgjord och en förlust). Många var säkert beredda på att räkna ut svensken efter den fruktansvärda ko-förlusten 2014, i den första ronden mot Derek Edwards.

***
Men Jack kom igen och det med besked och i natt i Chicago kunde han sträcka händerna i luften och konstatera att världsmästardrömmen blivit sann.
Anthony Direll är en kille med nyp i nävarna, men Badou Jack boxades smart matchen igenom och efter den tredje ronden var det han som styrde fighten.
Segern i natt i Chicago var inte bara ett stort sportsligt ögonblick för den 31-årige svensken.
Jack kommer framöver kunna tjäna riktigt stora pengar på sitt yrke. Inte i Floyd Mayweather-klass, men väl så mycket att han så småningom kan dra sig tillbaka som en välbärgad man.

***
I kväll är jag Ystad för att bevaka Armand Krajnc proffsgala. Jag kan tänka mig att ex-världsmästaren har en del fina ord att säga om Sveriges nye världsmästare. Även Krajnc var relatvit okänd för den stora allmänheten när han i november 1999 knockade britten Jason Matthwes och blev världsmästare för WBO.
Jag älskar den här typen av framgångsagor.
Armand Krajnc och nu Badou Jack har visat att allt kan inträffa i den spännande  och proffsboxningsvärlden.