Kent Hansson

Eländigt att se människor förnedras

Det är klart att det gör ont i mitt inre när jag ser tiggare i centrala Malmö.  Det handlar oftast om äldre kvinnor och män som halvligger med en tiggarmössa framför sig.

För 10 år sen för sen lyste tiggeriet med sin frånvaro i de svenska städerna, men sen EU-utvidgningen österut har tiggerieproblemet ökat i vårt land.

Myndigheterna misstänker att det är organiserade ligor som ligger bakom tiggeriet, men från politiskt håll verkar man famla i blindo hur man ska lösa problemet med tiggeriet.

På Södergatan brukar det sitta tre-fyra tiggare som mekaniskt upprepar mantrat "please, please". Tiggarna tittar vädjande på folk som passerar.  Men de gånger som jag sett folk lägga pengar i tiggarnas mössor eller koppar är lätträknade. Det kan verka cyniskt, men den allmänna meningen hos folk är den att "inte lönt att lägga pengarna hos tiggarna eftersom dessa går rakt ner i de kriminellas fickor".

På något sätt måste det här ändå vara en lönsam verksamhet, annars hade den upphört för länge sen.


Nu är det inte bara i Malmö som organiserat tiggeri förekommer. Sånt här förekommer i många av Europas städer.

Jag vet ärligt talat inte om det finns någon större vilja från polisens sida att komma åt de svinpälsar som organiserar den här typen av brottslighet.

Polisen är rätt så bra på bettet när det gäller att komma åt de torskar som köper sex. Kanske kan en del av dessa resurser omfördelas så att även de skumma typer som ligger bakom tiggeriet får känna sig oroliga.

Under alla omständigheter är det eländigt att se hur människor 2012 förnedras å det grövsta. Jag tror ingen frivilligt lägger sig ner på kalla marken för att tigga.

Julen borde vara en period då alla har det bra.

Så är det tyvärr inte.


I många svenska hem kommer spriten att spela huvudrollen.

Jag har egentligen aldrig fattat vitsen med att spriten ska flöda under julhelgen.  Julen ska ju vara en familjehögtid. Det räcker med att in på systembolaget så får man en hint om hur svensken laddar för vår största högtid. Det är sannerligen inte bara glögg som inhandlas.

På 70-talet fanns en kampanj som gick under parollen Spola Kröken. Jag vet inte om den kampanjen var så särskilt framgångsrik. Men jag önskar ändå att spriten fick spela en mer undanskymd roll under julhelgerna. Alltför många barn far illa när någon av deras föräldrar har tittat för djupt i glaset.

Jag läste i en tidning att runt 25 människor kommer dö i årets trafik. En icke alltför djärv gissning att spriten har en avgörande roll i trafikdöden.

Varför inte nobba just starkspriten under de stora helgerna. Måste man verkligen ha en 37:a innanför västen för att dansa runt granen eller vad det nu man tänker göra julafton?  En sak vet jag med säkerhet: en minskning av spritkonsumtionen under de stora helgerna innebär ett mindre mänskligt lidande och därmed även miljontals kronor i minskade utgifter för samhället.


På tal om pengar så förtjänar "Musikhjälpens tre programledare Kodjo Akolar, Gina Dirawi och Jason  Diakité att hyllas. Efter sex dygn i glasburen på Stortorget i Malmö kunde de konstatera att deras insamling gett drygt 23 miljoner kronor. Pengar som genom Radiohjälpen kommer användas till att ge barn i slumområden runt om i världen tillgång till vatten.

Malmöborna är generösa - när de ser att pengarna går till verkligt behövande människor.