Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kent Hansson

Är naturligtvis bittert – Jack ska ha all heder

Matchen mot Stevenson slutade oavgjort - och Stevenson behåller sin titel.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Badou Jack deppar efter det oavgjorda resultatet.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Badou Jack var fylld av självförtroende inför matchen mot WBC-världsmästaren Adonis Stevenson. Den svenske lätt tungviktarens avsikt var att slå av kungakronan från Adonis Stevensons skalle.

Det faktum att VM-fighten gick på Stevensons hemmaplan, Air Canada Center i Toronto, bekymrade inte den svenske utmanaren. 

Men det vackra slut på matchen som jag hade regisserat i mina tankar kom på skam.

Badou Jack förlorade inte VM-fighten men det oavgjorda resultatet innebar att Stevenson behöll sin VM-titel och jag led med den 34-årige stockholmaren.

Badou Jack hoppade efter de 12 ronderna upp på ringrepen i ren glädje. 

Han var helt övertygad om att han hade vunnit matchen. Men när det tre poängdomarna hade sagt sitt (114-114, 115-114 till Jack och 114-114, stod det klart att mästarbältet stannar i Kanada.

Jag vill ändå säga så här: tack Badou Jack för en grandios insats. Du är en världsboxare och du kommer få fler tunga VM-matcher framöver.

 ***

40-årige Adonis Stevenson vann WBC:s mästarbälte för första gången 2013 och före matchen mot svensken hade han försvarat det inte mindre än åtta gånger. 

Stevenson har dock fått utstå en hel del kritik för att han inte har mött tillräckligt bra motstånd. 

I morse ställdes han mot kvalificerat motstånd i form av svensken Badou Jack.

I mina ögon var den regerande världsmästaren knapp favorit i den här matchen. 

Matchen gick tiden ut, det vill säga 12 ronder, och i mitt protokoll hade även jag matchen oavgjord. Stevenson vann de sex första ronderna, Jack de sex sista. Jämnare kan det inte bli.

***

Badou Jack blev i augusti historisk då han vann WBA-titeln i lätt tungvikt, efter flera år som världsmästare för WBC i supermellanvikt. 

Men det blev i morse inget tredje mästarbälte, den här gången för WBC i lätt tungvikt.

Det är naturligtvis bittert att  få matchen till ett oavgjort resultat , men Badou Jack ska all heder av sin boxning. Han presterade på det hela taget en grym insats och i slutet av matchen skakade han sin motståndare med flera tunga slag.

Om man ska lägga in något kritiskt om Badou Jacks insats var det att han var alltför inaktiv i de tre första ronderna.

***

Rent meritmässigt är Badou Jack Sveriges främste proffsboxare någonsin. Vi ska dock inte jämföra Badou Jack med Ingemar Johansson. Då, 1959, när Ingo blev världsmästare, fanns det bara en världsmästare i varje klass.  

Inte som nu en massa mästare mästare för de olika organisationerna. 

När Ingo blev världsmästare vakade ”hela svenska folket” framför radioapparaterna. Men det som Badou Jack har presterat under sin proffskarriär är sanslöst stort.

 ***

Första gången jag såg Badou Jack live var 2010 i Malmö. Då gick han sin blott femte proffsmatch, mot vitryssen Allaksandr Palayanau inför knappt 200 betalande i Baltiska Hallen. 

Jack vann på teknisk knockout. Det var för övrigt Badou Jacks sista match i Sverige.  Efter fighten i Malmö drog han västerut och fann till slut lyckan hos Floyd Mayweather.

Det fanns de som tvivlade på Jacks kapacitet när han blev knockad mot Derek Williams, men Mayweather tog då svensken till sig och lotsade honom mot ära och rikedom.  

Badou Jack har gått merparten av sina 26 matcher i Nordamerika. Nu hoppas jag att Jacks promotor Floyd Mayweather blickar mot Sverige. 

Badou Jack är verkligen värd en fight i Sverige. 

Fast det hade varit lättare att arrangera en fight för Badou Jack i Sverige om han hade besegrat Stevenson och kommit till sitt hemland som världsmästare.