Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Dolck Wall

Malmö imponerar mer än både Djurgården och AIK

Höjdpunkter: Malmö - Helsingborg
Ståle Solbakken på matchen.Foto: Kvällsposten
Markus Rosenberg.Foto: MATS JAVERUD / BILDBYRÅN STR
Markus Rosenberg.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

En håll-käften-halvlek och en kontrollerad där krafter sparades.

Det är fullt förståeligt att Ståle Solbakken såg bekymrad ut på Stadions läktare.

Samtidigt skickades ett tydligt budskap till Djurgården. 

Armin Gigovic tappade boll på offensiv planhalva, Malmö FF kontrade och Arnor Traustason direktsköt på Markus Rosenbergs inspel. Knappt över ribban.

MFF kontrade igen och Arnor Traustason avslutade. Rakt på Anders Lindegaard.

Nytt läge för Traustason. I ryggen på Andreas Granqvist.

Efter tolv minuter hade islänningen bränt tre lägen. I den 13:e bestämde han sig i stället för att lyfta in bollen i straffområdet.

När Arnor Traustason slutade skjuta gjorde Malmö FF mål.

Sören Rieks tackade, tog emot och dunkade in 1-0.

32:a minuten: Nytt inlägg. Bakåtnick från Traustason. Skott och mål från Rieks.

38:e: Markus Rosenberg borrar in 3-0 i bortre burgaveln.

Olof Mellberg kom till Stadion med målet att krympa ytor, hitta rätt defensivt och ta vara på någon av det fåtal chanser  som alltid skapas på ett eller annat sätt.

Men när HIF sköt sitt första halvfarliga skott hade MFF redan avgjort derbyt.

Testet med en 5-4-1-uppställning föll inte väl ut och till den andra halvleken valde Mellberg att byta tillbaka till en fyrbackslinje. Med facit i hand var det oklokt att experimentera inför ett derby för HIF-försvaret uppträdde virrigt och var dåligt organiserat när MFF drog upp farten.

Till Mellbergs försvar ska sägas att varken två-, tre-, fyra- eller sexbackslinje hade räddat honom den här torsdagskvällen.

Motståndet hade varit övermäktigt oavsett.

Ståle Solbakken på plats

FC Köpenhamns manager Ståle Solbakken såg Skånederbyt från läktaren och fick rimligtvis en hel del huvudbry inför nästa veckas Europa League-match mot MFF.

Uwe Rösler visar nämligen mer och mer hur man gör för att rotera sig till något som kan räcka i både allsvenskan och i Europa League.

Som högerback ges både Felix Beijmo och Jo Inge Berget chanser. Det centrala mittfältet fungerar trots att Anders Christiansen är skadad och Oscar Lewicki används i backlinjen. I anfallet var Markus Rosenberg tillbaka efter att ha vilat mot Elfsborg.

I ett snålblåsigt september som snart övergår till oktober är det den bredden som ofta är skillnaden mellan att nå hela vägen och att snubbla på mållinjen i Europa League.

Men också i allsvenskan.

I just precis detta nu imponerar MFF mer än både AIK och Djurgården – trots att det tävlas på två fronter – men så länge Djurgården vinner sina matcher spelar det ingen roll.

Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrad och Thomas ”Tolle” Lagerlöf syntes inte till på Stadion men budskapet som skickades upp till Stockholm var tydligt: Se till att vinna era matcher, annars är vi där bakom och hugger på varje chans som ges.