Johan Dolck Wall

Långt från godkänt – slut på ursäkter, MFF

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ. Ännu en match där Malmö FF tycker att de förtjänar mer.

Ännu en match där IFK Norrköping tar poäng.

Om förhandsfavoriten ska kunna haka på serieledaren så måste det vara slut på ursäkter.

En finfin gräsmatta, tekniskt skickliga spelare och två kombattanter som på senare år varit inblandade i några riktigt infekterade historier. Mötet mellan IFK Norrköping och Malmö FF hade alla förutsättningar att bli det mest underhållande och välspelade den här säsongen.

Det blev kanske inte 90 minuter att komma ihåg livet ut men nog är den värd att minnas en stund. Tempot var inte rasande högt men helt okej. Jo Inge Berget löpte som om det inte fanns någon morgondag. Simon Thern sprang som om livet sträckte sig fram till slutsignal. Isaac Kiese Thelin och Christoffer Nyman var så där vansinnigt starka targetspelare som de brukar kunna vara när allt stämmer.

Men trots anfallsuppsättningar med rutinerade landslagsmän och storstjärnor samt mittfält med några av seriens bästa spelare är det en 21-årig försvarares insats som stannar kvar på min näthinna efter slutsignalen.


Anel Ahmedhodzic kunde ha slagit den enkla bollen ut till Eric Larsson på högerkanten, eller försökt sig på den inte så riskabla svepande bollen till Jonas Knudsen eller Sören Rieks på vänsterkanten. I stället valde han den djärva genomskäraren till Ola Toivonen och spelade i en och samma aktion bort ett helt motståndarmittfält. Toivonen släppte vidare till Anders Christiansen på ett tillslag och den danska mittfältsdynamon hade visserligen hjälp av ett par Norrköpingsfötter när han fick fram bollen till Rieks men det var väldigt mycket kvalitet i hela anfallet som gav ledningsmålet.

För Rieks smackade upp upp bollen i nättaket.

MFF dominerade i den första halvleken och visst, kanske skulle de ha avgjort. I stället kvitterade inhopparen Pontus Almqvist i den 88:e minuten och efter matchen stod Jon Dahl Tomasson i Dplays studio och pratade om hur få chanser IFK Norrköping skapade, om att MFF förtjänade mer än en poäng.

Tomasson har, som så många andra tränare, lätt att luta sig mot statistik som är till det egna lagets fördel. När statistiken visar att MFF skjuter få skott på mål lyfter Tomasson i stället fram hur många lyckade passningar laget har på offensiv tredjedel. Analyserna är viktiga, de hjälper till att utveckla laget. Men efter förluster och poängtapp är det riskabelt att plocka fram statistiken och använda den som sköld mot kritik. 

Det spelar ingen roll om Malmö FF har så mycket som 100-0 i ”förväntade mål” så länge laget ligger sjua i tabellen.

För de allra flesta MFF-supportrar betyder resultatraden så mycket mer.

Just nu visar den 2-4-1.

Och det är långt från godkänt.