Johan Dolck Wall

Kan Christiansen fylla ett tomrum efter Rosenberg?

”Vikingarna ska ner till Tyskland och vara cyniska”
Markus Rosenberg och Anders Christiansen.
Foto: BILDBYRÅN

Markus Rosenberg har inte lämnat ett tomrum efter sig i Malmö FF, han har lämnat flera.

Ingen kan fylla alla, men några kan fylla åtminstone vissa.

Är Anders Christiansen redo att ta en av de nyckelroller som krävs inte minst mot Wolfsburg?

Det fanns en tid då Malmö FF åkte ut mot FC Thun, en tid då Dinamo Zagreb sågs som ett berg att bestiga, då Sparta Prag var favorit och där en skrällpoäng mot AZ Alkmaar firades.

Den tiden är sedan länge förbi.

Det fanns också en tid då Malmö FF slaktade Salzburg, slog ut Celtic och besegrade Besiktas.

Den tiden tillhör också det förflutna.

Nu ställs MFF mot Wolfsburg – och är enligt Markus Rosenberg på samma nivå som sitt motstånd, det slår han fast i en intervju med min kollega Mattias Larsson. Det är som om han glömt bort att han själv inte ska vara på planen, som om han inte förstår sin egen storhet.

Malmö FF kanske var på Wolfsburgs nivå innan Markus Rosenberg abdikerade.

Nu? Ingen kan veta.

Isaac Kiese Thelin verkar ersätta Rosenberg som anfallare.

Behrang Safari ersätter honom som lagkapten.

Men vem ersätter honom som människa? Vem ersätter honom som matchvinnare? Som härförare?


Jag återvänder ofta till bortamatchen mot Juventus i september 2014, Malmö FF:s första i Champions League. Markus Rosenberg slet som ett djur, stångades med Giorgio Chiellini och Leonardo Bonucci, styrde presspelet och fick med sig sina lagkamrater. I 53 minuter klarade Malmö FF av att hålla hyfsat jämna steg med den italienska giganten.

Då fick Markus Rosenberg en smäll mot knät, klev av planen och ersattes av Agon Mehmeti. Malmö FF föll ihop totalt, Carlos Tevez spräckte nollan bara sex minuter senare och ökade så småningom på till 2-0. Det är bara ett exempel av många som belyser betydelsen Markus Rosenberg haft för Malmö FF.

Salzburg, Celtic, Olympiakos, Dynamo Kiev är några andra där han varit tungan på vågen.

Nu måste någon annan ta över den rollen.

Och även om han aldrig kommer kunna göra det fullt ut så är jag övertygad om att Anders Christiansen kommer dra ett tungt lass. Han är den enda i MFF-truppen som ens är i närheten av den ”Hit med bolljäveln så avgör jag”-aura som gjorde Markus Rosenberg så framgångsrik.

Anders Christiansen är den som vid 0-0 i den 85:e minuten mest ser möjligheter att bli hjälte och blundar för risken att bli syndabock, han är den som i sin attityd och utstrålning mest framstår som en spelare för de stora matcherna.

Det återstår att se om han klarar av att fylla skorna och vi får vänta på svar. Ett enskilt dubbelmöte med Wolfsburg kan ge en indikation, det kan visa om det finns hopp om en fortsatt ljus framtid, men det dröjer längre än så att slå fast på vilken nivå Malmö FF är utan Markus Rosenberg.

Många spelare kan avgöra enstaka matcher men det krävs mer för att, som Markus Rosenberg, vara så avgörande för så mycket i så många år.


I dokumentären ”Mackan” säger Behrang Safari att de enda frågor han fått svara på under hösten och vintern har handlat om Rosenberg, om kaptenens avsked och hans betydelse för Malmö FF.

Nu är vi här, i uppstarten av en ny MFF-säsong, och jag tjatar fortfarande om Markus Rosenberg.

Bevisa att ni är redo att klara er utan honom så slutar jag tjata.

Kiese Thelin om stödet: "Kanske blir som hemmamatch"