Johan Dolck Wall

Han har räddat sin MFF-karriär

Franz Brorsson gick ut med en ordentlig sågning av danska ligan efter MFF:s seger mot Helsingborg med 4-1. KvP:s Casper Nordqvist rapporterar.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Han bröt Armin Gigovics passning, klöv planen med sina älgkliv och släggade in 2-1.

I söndags sa Franz Brorsson att Daniel Andersson inte behöver värva någon ny mittback.

I derbyt gjorde han allt i sin makt för att bevisa det.

Malmö FF:s spelare önskade hjälp med taggningen inför derbyt och därför dånade publikljud ur högtalarna under uppvärmningen.

De får själva vittna om hur det påverkade men farten var fin direkt från avspark. Första halvlek hade det mesta.

Martin Olsson sänkte Ola Toivonen och manglades av Isaac Kiese Thelin. Toivonen sköt på allt. Max Svensson hade några vackra dragningar.

Och så de två straffsituationerna på det.

Anders Randrup drog(?) omkull Isaac Kiese Thelin. Jo Inge Berget sköt in 1-0.

Erdal Rakip puttade(?) omkull Anthony van den Hurk som själv rullade in 1-1. 


Jag ska inte med säkerhet slå fast att något av domare Ekbergs beslut var felaktigt, men nog var det två billiga straffar.

Med en minut kvar till pausvilan var det dags för Franz Brorsson att både inleda och avsluta den kontring som gav 2-1. Han har spelat två matcher nu sedan återkomsten till Malmö FF efter utlåningen till danska Esbjerg. 3-0 mot IFK Göteborg i söndags och nu 4-1 mot Helsingborgs IF. Defensivt har han varit en klippa och offensivt är han ett hot. Brorsson ser ut att vara pånyttfödd. Han agerar med en sådan kraft att han förmodligen hade sprungit rakt igenom den där toalettdörren om Uwe Rösler försökt låsa in honom på nytt.

Med tanke på hur jobbigt fjolår Franz Brorsson hade under Uwe Röslers ledning var den här nystarten vad han behövde för att rädda sin MFF-karriär. Att komma in snett i samarbetet med Jon Dahl Tomasson hade inneburit ny frysbox och då är jag övertygad om att mittbackens dagar i Malmö varit räknade.

Nu är Brorsson tillbaka.

På allvar.

Han har i två matcher bevisat för den sportsliga ledningen att det inte behövs någon mittbacksvärvning för att sköta defensiven i allsvenskan. Och när Europa-kvalet inleds är rimligtvis ett par av Rasmus Bengtsson, Lasse Nielsen och Oscar Lewicki tillbaka efter sina skador.


Helsingborgs IF hade också mått bra av spelare som är på väg tillbaka från skador. För Olof Mellberg har det blivit näst intill ett mantra att inför varje match benämna skadeläget som ”Nej, det är inte bra”.

Och det märks förstås.

HIF-tränaren måste ner och gräva bland juniorerna för att ens få ihop en trupp samtidigt som MFF har spelare som Anders Christiansen att byta i andra halvlek när orken tryter för någon av startspelarna.

Bara en seger på 13 omgångar räcker inte om man ska hänga kvar i allsvenskan och när det börjar blåsa allt hårdare vore det bra att kunna hålla i stadiga pjäser som Andreas Granqvist, Mohammed Abubakari, Anders Lindegaard och Andreas Landgren. Franz Brorsson har hittat ett sätt att dundra rakt igenom den där låsta toalettdörren.

Jag nöjer mig med att slå in en som är halvöppen.

Och konstaterar att HIF:s öde till stora delar kommer avgöras i sjukstugan.


20 SM-guld har Malmö FF. Före den här säsongen.