Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Dolck Wall

Finns mycket som är spännande i årets HIF

Så spelas allsvenskan i fotboll 2020
Nyförvärvet Brandur Hendriksson och Olof Mellberg.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ju fler nyförvärv desto viktigare att hitta rätt direkt,

men ju fler nyförvärv desto svårare att hitta rätt direkt.

Egzon Bejtulai, Brandur Hendriksson, Erik Figueroa och Joseph Ceesay hade inte spelat en enda HIF-match inför onsdagens möte med Odense. Det har de gjort nu.

Och Rasmus Jönsson fick en halvlek efter att ha kommit tillbaka från sitt halvår i Thailand.

Ravy Tsuoka lämnades däremot hemma i Helsingborgs med en lårskada och har fortfarande inte debuterat.

Under sin första försäsong med Helsingborgs IF ska Olof Mellberg spela ihop en startelva som till mer än hälften kan bestå av nyförvärv. 

Om vi ska vara snälla kan vi säga att det finns viss förbättringspotential efter premiären mot Odense. 

Om vi ska vara ärliga måste vi säga att Helsingborgs IF inte är i närheten av att vara redo för allsvenskan.

Andreas Granqvist, placerad mellan Bejtulai och Figueroa som han aldrig tidigare spelat med, fick kämpa hårt med att instruera, styra och leda under en matchinledning som fick det svenska handbollslandslagets försvar att framstå som tätt. Efter nio minuter hade HIF släppt in två bollar.

Men det är ju som det är med försäsongsmatcher.

Det är i princip omöjligt att hålla klassen i 90 minuter plus tillägg i mitten av januari. Man får vara nöjd så länge topparna är högre än dalarna djupa.

Och HIF blev bättre.

Filip Sjöberg visade härlig attityd på mittfältet, Figueroa visade en vänsterfot som kan bli spännande och Rasmus Jönsson visade att fötterna är precis så där mjuka och fina som de var förra våren.

Det finns mycket som är spännande i årets HIF.

Nu är det upp till Olof Mellberg att få ihop alla intressanta ingredienser till en välsmakande rätt. Han berättade själv efter matchen att han fortfarande, till stor del på grund av skador, är inne i en testperiod där spelarna får chansen att visa upp sig på olika positioner. Och alternativ finns det gott om. Är Rasmus Jönsson – som mot Odense – central anfallare i ett 4-3-3 eller passar han bättre på kanten? Är det Figueroa eller Bejtulai som ska spela mittback bredvid Andreas Granqvist? Och ska den andra vara ytterback eller lägger Adam Eriksson och Ravy Tsuoka beslag på de platserna?

Med tanke på att så mycket är nytt kan det ta tid att få alla bitar på plats men ju snabbare desto bättre.

För den allsvenska inledningen blir brutalt viktig. Det måste trilla in poäng mot Varberg, Falkenberg och Örebro i de tre första omgångarna för därefter väntar guldkandidaterna Malmö FF och AIK.

När man pratar om vilka lag som har de mest krävande supportrarna blir det ofta som när storfiskarn talar om hur stora fiskar han fått eller som när det på förskolan bråkas om vem som har starkast pappa.

I Kalmar FF tycker man minsann att man ska vara en topputmanare bara för att laget råkade lyckas vinna guld 2008. 

Men i Malmö FF då, där supportrarna är så krävande att de blir arga om inte varje match vinns med 7-0.

Men AIK-supportrarna då, de är ju ännu värre!

Sånt blir så klart larvigt eftersom varje klubb har sina egna förutsättningar, men HIF-supportrarnas stämpel som kräsna finns så klart där av en anledning.

Och stormen blir inte nådig om inte de väntade bottenlagen städas av inför de efterföljande stormatcherna mot MFF och AIK.

Det är Olof Mellberg givetvis redan medveten om.

Därför gör han så klart allt för att så snabbt som möjligt få ihop nyförvärv, unga talanger och etablerade HIF-rävar till ett fungerande kollektiv.