Jo Inge Berget, Erdal Rakip och Markus Rosenberg har alla kontrakt som löper ut efter säsongen. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jo Inge Berget, Erdal Rakip och Markus Rosenberg har alla kontrakt som löper ut efter säsongen. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Johan Dolck Wall

Att ha starkast lag i höst är inte viktigast

Publicerad

Segern mot Djurgården, det uteblivna Europaspelet och den överlägsna serieledningen förändrar Malmö FF:s förutsättningar.

Med bara ett fåtal dagar kvar att värva borde Daniel Anderssons fokus ligga på att skapa ett så starkt lag som möjligt inför 2018.

Den här säsongen är redan både vunnen och förlorad.

Efter 18 spelade omgångar kommer Malmö FF leda serien med minst nio poäng. Vill det sig väl för MFF, om AIK förlorar den uppskjutna matchen mot IFK Göteborg i morgon, är avståndet tolv poäng.

Ingenting är klart när det inte är klart, men det är klart att MFF har satt sig i en gyllene sits inför hösten.

Marginalerna är goda och svängrummet stort. En plattmatch här och ett poängtapp där kommer inte påverka utgången.

## Det borde även styrelsen och sportchefen Daniel Andersson kunna utnyttja.

 

Sällan har klubben stått inför så stora truppförändringar som nu. Kontrakten löper ut på löpande band och ett dussintal spelare behöver bytas ut.

Tack vare att läget är som det är, att MFF tagit så hårt grepp om allsvenskan och förlorat mot Vardar, kan ombyggnaden genomföras i två steg.

Sommarens transferfönster stänger på fredag kväll. När Daniel Andersson ska spika hösten trupp behöver han inte nödvändigtvis göra det med målsättningen att den ska vara så stark som möjligt under hösten.

Han kan i stället göra sitt bästa för att den är så stark som möjligt inför 2018 och i den ekvationen även räkna med vinterns transferfönster.

## Det spelar ingen roll att sommarvärvningen Kingsley Sarfo är en spelare som inledningsvis är lite svårplacerad i en startelva.

## Det gör inget om Bonke Innocent behöver tid för att slipa bort beteenden som ger honom onödiga gula kort.

### Det gör inte heller något om MFF går en man kort på någon position.

SM-guldet ska kunna säkras ändå.

 

MFF behöver inte tvunget dra hem någon etablerad storstjärna i sommar, inte för sakens skull.

Dyker drömläget upp ska chansen givetvis tas. Anser man att exempelvis Carlos Strandberg är en kille att satsa på långsiktigt så är det bara att hugga. Annars är det lika bra att vänta in vinterns transferfönster i stället för att chansa.

För de där riktiga toppspelarna behöver hittas så småningom.

Magnus Wolff Eikrem, Anton Tinnerholm, Oscar Lewicki, Jo Inge Berget, Markus Rosenberg och några till sitter på utgående kontrakt. Det kommer försvinna kvalitet från truppen men när läget nu är som det är, när säsongen redan är både vunnen och förlorad, har MFF fördelen att kunna avvakta, se om någon vill förlänga och – om svaret är nej – först därefter agera och hitta ersättare ute på transfermarknaden.

 

LÄS MER: Så långa är MFF-spelarnas kontrakt

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag