Johan Dolck Wall

Allsvenskan behöver en rejäl urladdning

Allsvenska juryn: ”Malmö är deras enda utmanare till guldet”
Anders Christiansen och hans Malmö FF ställs mot IFK Norrköping.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sead Haksabanovic har varit en av allsvenskans bästa spelare den här säsongen.
Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån
”AC”.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Å ena sidan ett ödesmöte som skulle kunna bli trevande och försiktigt.

Å andra sidan en stormatch som skulle kunna bli vansinnigt underhållande.

Allsvenskan 2020 är i desperat behov av det sistnämnda.

Det har blivit ett mantra som upprepas år efter år, inför varje säsong: ”Allsvenskan är hetare än någonsin, intresset har aldrig varit så stort”. Det är ord som jag varken läst, hört, sagt eller skrivit i år. Såklart.

Ingen kan kräva eller tro att intresset ska öka under en pandemi men det ska bli spännande att se vad som händer när, eller om, allt blir som vanligt igen. Kommer längtan vara så stor att supportrarna vallfärdar till arenorna igen eller hamnar vi i ett läge där de stora massorna skapat ett liv med rutiner där fotbollen inte längre är lika viktig?

Svaret på den frågan kan mycket väl komma att påverkas av måndagskvällens match.

Så här långt har allsvenskan handlat väldigt mycket om supportrar som bryter mot corona-reglerna genom att se matcher på plats trots att de inte får och om lag som gör det genom att spela match med flera spelare som kaskadspytt före avspark.

Om tveksamma domslut. Om dåliga planer.

Och om det stora vakuum som uppstår kring matcherna när inramningen och känslorna inte finns där.

Mötet mellan Malmö FF och IFK Norrköping har potential att ge något helt annat.

Visst, vi har fått matcher med några enskilda godbitar. Det har varit något dramatiskt avgörande i sista minuten och vi har fått se ett par snygga mål.

Men vi väntar fortfarande på DEN matchen.

Ge oss 4-3 och att något av lagen avgör på straff i 94:e minuten. Ge oss tre röda kort och Simon Thern som tjafsar med Johan Dahlin (det har hänt flera gånger på träning). Ge oss magiska projektiler som kandiderar till årets mål. Ge oss Jon Dahl Tomasson som blir uppvisad på läktaren för att han skrikit okvädningsord till Jens Gustafsson på danska (givetvis översatt och testat av Dplay). Ge oss Isak Bergmann Johannesson och Sören Rieks som lurar upp försvarare på läktarna. Ge oss matchen i matchen mellan Sead Haksabanovic och Anders Christiansen, allsvenskans två bästa spelare.

IFK Norrköping har just nu seriens vassaste offensiv, Malmö FF den med störst sparkapital. Med två lag som vill och vågar släppa på tyglarna kan det här bli en sprakande fotbollsföreställning och en duell mellan seriens två största kreatörer och skickligaste spelare.

Allsvenskan skulle må oerhört bra av en rejäl urladdning mellan två guldkandidater som kastar sig in i en torktumlare, snurrar runt i 90 intensiva minuter och kommer ut på vingliga ben, med yvigt hår och har bjudit på en match som gör att supportrarnas längtan blir outhärdlig.

Allsvenskan är i stort behov av det.

Men Malmö FF är också i stort behov av tre poäng samtidigt som IFK Norrköping skulle må fortsatt väldigt bra av ett kryss som håller de jagade konkurrenterna kvar på behagligt avstånd.

Risken finns att vi får se det Malmö FF som vi redan sett så många gånger den här säsongen, det som kontrollerar och håller i boll men som inte lyckas omvandla övertaget till klara målchanser.

Och risken är att vi får se ett gästande lag som är bekvämt med att låta MFF göra det.

Men jag hoppas på något helt annat.