Johan Dolck Wall

Alla lag går och väntar på Norrköpings svacka

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Simon Thern byttes ut med skadad ljumske. Fyra minuter senare sköt Ola Toivonen sitt första allsvenska mål på tolv år.

Det skulle man med enkelhet kunna bända in i ett resonemang om att bredd och rotation börjar betala sig nu.

Men då glömmer man Sead Haksabanovic.

I en handfull omgångar borde lag gynnas av att spela med samma elva i match efter match. Det ger spelarna chans att hitta sina platser och varandra. IFK Norrköping har gjort några enstaka skiften men tränaren Jens Gustafsson har i möjligaste mån jobbat med kontinuitet. Det har bevisligen varit gynnsamt under seriestarten men förr eller senare tar bensinen slut – rimligtvis.

När spelschemat är tajt blir ben och huvuden trötta, och förslitningsskador uppstår alltid, om spelare inte får fysisk och psykisk vila.

Samtidigt har Jon Dahl Tomasson låtit 19 spelare ta plats i någon av sina åtta MFF-startelvor. Den rotationen borde löna sig på sikt.

Så när IFK Norrköpings viktiga mittfältare Simon Thern blev utbytt mot med en skadad ljumske och 0-0 i den 28:e minuten var det något slags test för Peking. Hur beroende är laget av sina främsta spelare?

Och när Ola Toivonen sköt in 1-0 för Malmö FF borta mot Östersund fyra minuter senare var det ett tecken på att Jon Dahl Tomasson fått i gång ännu en spelare av hög klass. Den matchotränade Toivonen värvades sent men blir bättre och bättre. Malmö FF varvar upp och har presterat klart godkänt i tre raka matcher. Anders Christiansen gjorde 2-0 och Ludvig Fritzson reducerade visserligen men Östersund var aldrig nära att kvittera.

För varje match som spelas är MFF-spelarna bättre i synk och när man har alla de där 19 startspelarna i toppform kommer konkurrensen vara så hård att även glödheta spelare tvingas sitta på bänken och eventuellt läktaren. Om någon blir skadad kommer ersättaren vara redo.

Och det är förstås bra för Malmö FF.

Men kommer det vara för sent?

Alla andra lag går och väntar på att IFK Norrköpings svacka ska komma, att de ska börja tappa poäng och att det ska gå att ta sig i kapp.

När Jens Gustafsson så småningom blir tvungen att göra fler byten så måste han slänga in spelare som inte är i matchform. Men IFK Norrköping klarade sig utan Simon Thern, vann med 2-0 mot Örebro och har fortfarande inte förlorat den här säsongen. Sead Haksabanovic gjorde en ny bra match och spräckte nollan i 70:e minuten och å andra sidan börjar det mer och mer kännas som att Peking kommer hålla ut så länge han håller ut, att det inte spelar någon roll vilka som framöver faller bort på grund av psykisk eller fysisk trötthet så länge han är pigg och fräsch.

Det var en chansning av Jon Dahl Tomasson att inte välja sin elva i början av säsongen och därefter hålla fast vid den. Men det var också en chansning av Jens Gustafsson att göra just det. På lång sikt borde Malmö FF:s vägval vara det rätta men är 30 omgångar tillräckligt mycket för bredden och rotationen ska hinna löna sig?

Svaret på den frågan gömmer sig mer i Norrköping än i Malmö.