Johan Svensson

Svensson: Vi har en helt given guldfavorit

Foto: JOEL MARKLUND

Det kanske är lite för tidigt att börja blicka mot slutspelet i början av januari.

Men vi får i alla fall en försmak av vad som kan vara SM-finalen till våren, när Växjö och Frölunda drabbar samman i Vida Arena.

Detta är två lag som garanterat kommer vara långt fram när vi kommer in i april.

Matchen kommer bli viktig framförallt för hemmalaget.

Så här långt har Frölunda varit seriens suveräna lag. Jag beundrar vinnarkulturen som Roger Rönnberg byggt upp under sina säsonger i klubben.

Silly season var tuff för klubben. Massor av spelare försvann, men märkligt nog försvann inte den kanske bästa backen och den absolut bästa forwarden.

Jag undrar fortfarande hur det gick till när guldlaget tappade spelare för spelare, men att man på något underligt sätt lyckades behålla sin bästa back, Henrik Tömmernes, och sin bästa forward, Johan Sundström, som blev MVP i slutspelet.

Jag tror det varit direkt avgörande för Frölunda denna säsongen.

Att man fick behålla de två herrarna gjorde att man klarade av den stora omsättningen på ett annat sätt, och därför är Frölunda ett lag som tuggar vidare även denna säsongen.

En helt given guldfavorit, så som det sett ut i serien.

Om jag får 100 % att leka med, och fördela ut detta på alla 14 SHL-lag så ger jag Frölunda störst andel av procenten. 30 %, men det hade kunnat vara mer.

Dock ska man inte underskatta de andra lagen. Det finns tre-fyra riktiga utmanare till Frölunda om det här guldet.

Främsta utmanare? Det är det laget som Frölunda möter i Vida Arena på torsdagskvällen.


Och denna matchen blir viktig för hemmalaget. De har förlorat båda matcherna mot Frölunda denna säsongen och om det mentala överläget inför ett eventuellt möte, troligen långt fram i slutspelet, inte ska vara alltför stort till mästarnas fördel, så vill det nog till att Växjö Lakers ser till att sätta ett stort avtryck och även vinna matchen. Att känna att man klarar av att slå ett lag är viktigt i ett slutspel, oavsett om snacket då kommer handla om att nollställa och glömma det som hänt, när det vankas nya förutsättningar.

Växjö behöver känna att de kan rubba Frölunda, och det blir ett alldeles utmärkt tillfälle att göra det denna matchen.

Inte bara Växjö har chansen att rubba Frölunda.

Skellefteå ska aldrig räknas bort och nu får de faktiskt smyga lite, för första gången på sex år. Har man vunnit serien, så ligger all press på seriesegraren.

Även Brynäs har chansen. Ett lurigt lag som nog ingen av de andra riktigt vill möta. Gävleklubben har ett jämnare lag och förlitar sig inte på några få spelare.

Men när det gäller att hota Frölunda vill jag även sätta upp ett varningens finger för Linköping. De har slagit Frölunda i Scandinavium denna säsongen. Och vinna mot Frölunda borta måste något lag göra i slutspelet.

Annars hamnar guldet i Göteborg igen.