Johan Svensson

Tveksamt om de kan resa sig nu

Publicerad

MALMÖ. Torsdagen den 18 februari.

Säg det datumet den 8 mars, och jag tror att vi då, när SHL:s sista omgång har spelats, kan säga att det var den kvällen som skånsk hockey säkrade två lag i den högsta serien även hösten 2016.

Detta var kvällen då både Malmö Redhawks och Rögle BK såg till att sätta in en ruggig stöt på bottenkonkurrenten Modo.

Jag är tveksam om Övikslaget reser sig från detta.

Det har sagts tidigare, och Modo har varit uträknade förr.

Men denna gången känns det onekligen som att det är på riktigt. Rögles 1-0 med 36 sekunder kvar att spela i Gävle är sådant som gör att lag håller sig kvar i SHL.

Då har man marginalerna på sin sida.

Rensfeldt fostrad i Brynäs, gör det avgörande målet och Oscar Dansk, fostrad i Brynäs, håller nollan. Snacka om att släkten är värst. Rögles försprång är tio poäng. Ska Modo ta in alla de poängen på åtta omgångar? Tillåt mig tvivla!

 

Malmö har på två omgångar gått från fyra poängs försprång till åtta.

Två blytunga segrar har givit ett dubblat försprång.

Mot Växjö var man bra. Riktigt bra. Så här bra har jag inte sett Malmö spela sedan man slog Luleå på hemmaplan i början av november. Det såg faktiskt ut som att Redhawks var topplaget och Växjö bottenlaget under matchen.

Framförallt vad gäller marginalerna. Växjö hade ett helt öppet mål och drog den i stolpen.

Sådana marginaler är det som förmodligen håller Redhawks kvar.

Åtta poäng ner till Modo.

Ingen av Redhawksspelarna vågar ens ta i sin mun att det är klart. Men Modo, som snittar mindre än en poäng per match, måste under de åtta sista omgångarna plocka in en poäng per omgång.

Av 24 möjliga poäng måste Modo plocka åtta poäng mer än Malmö.

Det tvivlar jag också på. Även om jag tror att Redhawks har lättare att darra, än Rögle har, av någon anledning.

 

Modos hopp inför avslutningen får bli att något av de skånska lagen vinner båda derbymatcherna omgång 50 och 51.

Då har man åtminstone chansen att ta in sex poäng. Det blir lite av nyckelmatcher.

Samtidigt är jag skeptisk till om Modo verkligen klarar av att ta speciellt mycket poäng till.

Modos närmsta fem matcher Luleå borta, Skellefteå borta, Skellefteå hemma, Frölunda hemma, Djurgården borta. Det kanske tuffaste motståndet man kan åka på i den här serien.

Samtidigt ska man alltså i första hand försöka jaga ifatt åtta poäng mot Malmö.

Jag, som inte ska spela några hockeymatcher, kan säga att jag tror det här är avgjort.

Det värsta som kan hända för Malmö och Rögle inför avslutningen är om de själv klantar till det och tror att det är klart. Men ingen spelare är beredd att säga det och det är ett sundhetstecken.

Men låt oss säga så här, utan att säga att någonting är klart. Jag tror att två segrar vardera för Malmö och Rögle på de sista åtta matcherna, kommer att räcka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag