Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Johan Svensson

Deras chans att rubba Växjö är väldigt liten

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jättefavoriten Växjö har ett hinder kvar i sin jakt på det man helt uppenbart har bestämt sig för att lägga beslag på, LeMat-pokalen. 

Brynäs och Malmö har avfärdats enkelt. 

Nu ska Skellefteå eller Djurgården övervinnas också.

Jag tror man löser det.

Hade någon frågat mig inför semifinalserierna började, så hade jag sagt att Djurgården har klart bäst chans att störa Växjö, och kanske till och med rubba laget.

Nu får jag känslan av att Skellefteå är det laget som kan störa Växjö mest, även om chansen att rubba detta starka lag får anses som väldigt liten. 

I grundserien hade Djurgården plusstatistik mot Växjö.

Skellefteå hade minusstatistik.

Men jag tror inte det spelar så stor roll nu.

Jag är rädd att Skellefteå och Djurgården kan komma att göra det som gjorde Frölunda till mästare 2016.

Då gick Växjö och Skellefteå ett stenhårt möte i semifinalen över sju matcher, som innebar att Frölunda hade spikrak väg mot guldet.

Skellefteå hängde väl med i tre matcher, om ens det, sedan hade Frölundas något lättare resa i slutspelet, en helt avgörande betydelse. Skellefteå orkade bara fem matcher då, även om Frölunda förstås hade ett väldigt mäktigt lag.

Känslan är att något liknande kan inträffa igen.

 

MISSA INGET: Få senaste nytt om ditt favoritlag i SHL – direkt i Messenger. 

Växjö har bästa laget

Matchserien mellan Skellefteå och Djurgården kan mycket väl gå till sex-sju matcher.

Samtidigt som Växjö har avfärdat Malmö i fyra raka och ska slicka sår, under en hel vecka inför SM-finalen, så fortsätter deras kommande finalmotståndare att kämpa för att ens få spela finalen.

Kombinerat med att Växjö dessutom har det bästa laget i stort sett i varje lagdel, och ett försvarsspel, där alla stämplar in och vet precis vad de ska göra, så har jag ärligt talat svårt att se någon ska kunna rubba Växjö.

Det finns förstås en viss osäkerhet kring Viktor Fasth, och Linus Fröberg lär knappast spela mer ishockey denna säsongen. 

Men är det någonting som Henrik Evertsson byggt för, så är det skador. Det kan mycket väl vara så att draget att värva två spetsspelare i Andy Miele och Dennis Rasmussen precis innan transferstoppet i februari, visar sig direkt avgörande.

Utan dessa hade avstängningen på Robert Rosén blivit mer kännbar. Nu kommer "Robban" tillbaka, men då faller Fröberg bort.

Fasths frånvaro tror jag inte påverkar laget.

Tycker de visade direkt att de spelar lika tryggt, och lika stabilt med Viktor Andrén.

De litar stenhårt på honom. Det är extremt viktigt att man gör det.

Just nu, Växjö har en viss spelare med #40 på ryggen också.

Han som vissa hade farhågor inför hur han skulle spela i slutspelet.

Det har Elias Pettersson motbevisat på allvar.

Kan man avgöra ett antal semifinaler, kan han mycket väl vara den som skickar in guldmålet också.

 

LÄS MER: Så spelas slutspelet i SHL 2018 – datum och resultat. 

Johan "MrMadhawk" Svensson betygsätter lagen som kan mötas i final

VÄXJÖ LAKERS

Målvakter - 4 getingar

På gränsen till full pott. Hur illa är det med Fasth? Han såg riktigt bra ut, men ersättaren Andrén verkar ha fullt förtroende hos sina lagkamrater och det är väldigt viktigt.

Backar – 5 getingar

Full pott. Växjö har i princip tråkat ut Malmö, när man spelat strikt, och alla har hållit sig till ramarna. För att använda ett travuttryck, en sport som Oliver Bohm gillar, han ser ut som en rund miljon, stundtals.

Forwards – 4 getingar

Vilken bredd! Elias Pettersson är fem getingar och en sådan som Andy Miele har levererat. Men känslan är att det finns fler som borde kunna leverera. Här finns att ta av.

Powerplay – 5 getingar

Går det egentligen att begära mycket mer? Laget har gått igenom slutspelet så här långt med sanslösa siffror och har skickligheten, samt bredden, oavsett skador och avstängningar.

Boxplay – 4 getingar

Det går hand i hand med defensiven, plus att man har spelare som Martin Lundberg och Erik Josefsson. Möjligtvis att det inte finns samma bredd som i PP här.

 

SKELLEFTEÅ AIK

Målvakter - 4 getingar

Joni Ortio är riktigt bra. Mer osäkerhet på tvåan Gustaf Lindvall. Om han tvingas stå, så andas det betydligt mer osäkerhet. Om Ortio står, så spelar laget tryggare.

Backar – 3 getingar

Emil Djuse har varit borta, och visst finns det sina svagheter i den här backbesättningen. Den är inte lika bred och spetsig som Växjös, men så länge alla håller sig till systemet blir den helt okej. Och bra.

Forwards – 4 getingar

Rent spetsmässigt är ingen i närheten av OS-kedja Möller-Lindholm-Lindström om de spelar på sin högsta nivå. Men det finns fler, Jesper Olofsson, till exempel. 

Powerplay – 3 getingar

Har i grunden förutsättningarna, men resultatet har varit sisådär. Och i ett slutspel så måste resultatet verkligen komma. Det är extremt viktigt med ett fungerande PP-spel.

Boxplay – 4 getingar

En stark del för laget. Framförallt har man spelare som kan göra det oväntade och kontra in mål i den här spelformen. Ett redskap som borde nyttjas.

 

DJURGÅRDENS IF

Målvakter - 3 getingar

Adam Reideborn var bäst i grundserien, men har inte imponerat lika mycket i slutspelet. Joacim Eriksson har bara spelat en match. Har förmodligen skadeproblem.

Backar – 3 getingar

En av de främsta, Marcus Högström spelar i Djurgården, men han kan inte göra allt. Det finns fler som inte riktigt varit så gedigna i slutspelet, som de var i grundserien.

Forwards – 3 getingar

Det blir tunnare när Engqvist och Bourque inte kommer till spel. Bröderna Davidsson och Fjällby är ruggigt roliga att kolla på. Men jämfört med övriga lag, är det inte lika hög klass.

Powerplay – 4 getingar

Håller en klart hög nivå, och har flera olika alternativ. Många underskattade spelare i spelformen. Ligger helt okej till, rent statistiskt i slutspelet.

Boxplay – 2 getingar

Här har det verkligen inte varit bra. Egentligen inte på hela säsongen, men det har till och med blivit något sämres slutspelet. Här är en svaghet hos Djurgården, jämfört med de andra lagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!