Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Johan Svensson

De har förmodligen inte bränt alla pengar

Daniel Stolt, sportchef i Oskarshamn. Foto: Viktor Ekström / IK Oskarshamn
Oskarshamn har lägst budget av årets SHL-lag. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Med tanke på att lönerna i SHL varierar kraftigt har jag länge varit nyfiken på vad de egentligen ligger på, spelare för spelare.

Taxeringskalendern går alltid att kolla på, för att få en liten uppfattning, men jag ville gå längre, och verkligen veta vad varje spelare ligger på, i varje klubb.

Därför satte jag mig under sommaren och började gräva.

Resultat ser ni nu, i den unika lönelistan vi kan presentera.

Nykomlingen Oskarshamn har med sina 28 miljoner överlägset lägst budget i SHL. Trots att sportchefen Daniel Stolt gjort en riktigt vass slutspurt har han förmodligen inte bränt alla sina pengar.

Att han värvar sina tre dyraste spelare i september finns det dock en förklaring till. 

Det ger honom möjligheten att ha spelarna på kontrakt över endast åtta månader.

Det ska man ta hänsyn till när listan läses igenom. De sena värvningarna har ofta kontrakt över en kortare period.

Det finns även de kontrakt som man väljer att slå ut över 12 månader, även när kontraktet görs. Jag vet att HV 71 hade ett sådant kontrakt förra säsongen, när de värvade spelare sent, som landade i ett högt segment på papperet, men utslaget över tolv månader var kostnaden mer normal.

***

Att ta reda på vad 25 spelare i 14 olika klubbar egentligen tjänar har varit ett gigantiskt jobb. Det har avverkats samtal, sms och mejlkonversationer.

Alla SHL-klubbar har fått möjlighet att bemöta lönelistorna för sitt lag. Men hur många sportchefer som valt att ha synpunkter blir en sak mellan dem och mig.

En sak jag dock tar med mig är när en sportchef ringde upp och sa att det var en överraskande pricksäkerhet på just hans lag, utan att gå in på fler detaljer.

Någon sportchef har dessutom sagt att det är bra att folk får veta.

Exakta löner kommer vi inte att publicera.

Det är helt enkelt för att lönerna är hemliga, och det finns bonusar och liknande att ta hänsyn till.

 

LÄS MER: Ryktades till SHL - här är stjärnans nya klubb 

 

***

Men att kunna presentera nio olika segment, samt vad importernas löner ligger på i respektive lag ger ändå alla supportrar en helt unik inblick i hur lönehierarkin ser ut i respektive lag.

Det är också viktigt att påpeka att vi nu går in i en ny säsong. De löner vi fick ta del av i samband med att disciplinnämnden delade ut sina straff förra säsongen kan antingen ha ökat, eller gått ner.

Bland importerna anger vi nästan uteslutande i euro eller US-dollar, av den enkla anledningen att de helt enkelt får sina lön utbetald på det sättet.

Oftast en nettolön för hela säsongen, då man använder sig av olika sätt att skatta, beroende på hur länge man spelat i Sverige.

Enkelt översatt får spelarna från Europa en nettolön för hela säsongen i euro, och nordamerikanska spelare får en nettolön för hel säsong i US-dollar, men det finns undantag även här, vilket ni får ta del av i listan.