Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Svensson

Därför når Redhawks slutspel för första gången på 15 år

Malmö Redhawks vann med 3-1 mot Karlskrona HK.
Foto: MAGNUS LEJHALL

Senast det spelades slutspel i Malmö var i mars 2002. Det är 15 år sedan.

Men grattis, Malmöpubliken. Nu är det slutspelstime igen. Det finns nämligen inte en chans i världen att Redhawks ska sumpa detta läget man nu satt sig i, med sju omgångar kvar att spela.

I mars 2017 är det äntligen dags igen - efter 15 långa år.

Det uttalade målet har känts tryggt ganska länge. Efter kanonstarten med sju raka segrar, som inledning på serien har Redhawks suttit på en trygg slutspelsplats ganska länge. Redan i december stod det väl ganska så klart att man skulle få gå en tuff kamp för att vara bland de sex första lagen och därmed gå direkt till kvartsfinal.

Den kampen lever definitivt fortfarande, men det ser tufft ut. Det är långt upp, men kampen kommer leva ett par omgångar till.

Men plats sju, eller plats åtta, det löser Redhawks. 

Lätt, skulle jag vilja säga, dessutom.

Det innebär åttondelsfinal med start den 11 mars, hemma i Malmö arena, sedan får vi se vilket motståndet blir, men där har ni datumet som ni kan se framemot, Malmöfans.

Då händer det som inte skett sedan den 16 mars, när Redhawks gjorde uttåg i slutspelet mot HV71 efter 1-4 i matcher. 

Med 19 poängs marginal ner till Djurgården, med 21 poäng kvar att spela om, så finns det inte på kartan att klubbens målsättning kommer att bommas. Och det är inte ens ett kaxigt uttalande. 


Vad har tagit Redhawks till slutspel?

Det går inte att peka på någonting enskilt. Men Peter Andersson och tränarteamet är en viktig orsak. Andersson har varit ett succédrag från början från Patrik Sylvegård. 

Det har hänt så mycket sedan han fick sparken från klubben i januari 2009. En mognad som tränare, en hel del dos av erfarenhet från både utlandet och allsvenskt spel med Örebro. Andersson har fått vinna och med hans intåg i klubben har man steppat upp en nivå. Assisterande tränarna Martin Filander och Jesper Mattsson kompletterar oerhört väl och laget är svårslaget. Det blir man när man har seriens bästa målvakt och levererar i både powerplay och boxplay.

Naturligtvis har han också fått en betydligt mer slagkraftig (och därmed påkostad) spelartrupp. 

Och sådant spelar in. 

Men vi får inte glömma bort utvecklingen som Carl-Johan Lerby, Fredrik Händemark och Lars Bryggman också tagit under säsongen. De spelar allihop som vilka SHL-spelare som helst, och i Händemarks fall är det mer därtill.


***


När det spelats 45 omgångar av en serie brukar det mesta ha inträffat. Men vi fick se två nollor spräckas från två forwards denna tisdagen. Nicklas Jadeland i Malmö, som inte gjort mål på över ett år. Och det kanske ännu mer anmärkningsvärda i Jacob Lagacé. Luleåspelaren vann hela poängligan i hockeyallsvenskan 2014/2015. Han värvades till Luleå och poängskörden blev bra. Det blev sju mål första SHL-säsongen.

Nu dröjde det till match 45 innan det small med Lagacé som målskytt. Det är ovanligt att det tar så lång tid mellan målen för en anfallare. Speciellt när det handlar om Lagacé.

Luleå går ett tufft race med Djurgården och Malmös motståndare, Karlskrona, om de två sista platserna i slutspel.

Luleå lär väl lösa det, men för Djurgården och Karlskrona blir det troligen ett race in i slutomgångarna. Och det ser jag framemot att följa.

Något av de här lagen blir också Malmös motståndare i åttondelsfinalen.


Läs mer om SHL i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.