Jan Peter Andersson

Ystad fick sin repris – kopplar tungt grepp

Publicerad

Klubbchefen Jörgen Hansson knäppte händerna och bad om en repris.

Känns inte som någon i Ystad behöver tillkala högre makter när Lugi står på menyn.

För YIF har kopplat greppet i Skånes El Clásico.

Vibbarna var tydliga när Hansson skrev sin krönika på YIF:s hemsida och påminde om kvartsfinaldramat som YIF vände, från 0-2 till 3-2, i slutspelet: "Vi lyckades med bragden som ingen trodde var möjlig".

Efter de tre raka segrarna i kvarten, i ett läge när laget var uträknat, har Ystad fyllt på med två tunga dubbelpoängaren den här hösten.

Seger i Lund i början av oktober och nu krossen i Ystad arena.

YIF har 5-0 på Lugi.

YIF har det mentala övertaget på Lugi.

YIF är ett bättre lag än Lugi om man skärskådar den här Skånefajten.

Nåja, alla vet hur snabbt det svänger i handboll. Så läget kan se annorlunda ut om några veckor när båda lagen kämpat sig igenom en tuff avslutning på december.

Men den här kvällen var det inget snack.

Efter Hampus Jildenbäcks forcering till 4-5, efter sju minuter och 25 sekunder, stängde Ystad för Lugi.

Tomas Axnérs lag orkade bara med ytterligare tre mål fram till pausfikat. 

För att Anton Hallbäck har så mycket energi att han aldrig tröttnar på att spela spets. Han är som en iller – i 60 minuter

Och Lugi hängde inte med bakåt när Lukas Sandell, Alexander Borgstedt & Co vevade upp farten.

Det hade med all säkerhet sett annorlunda ut om Jakob Wickman Modigh inte varit sjuk. Men det hade inte räckt för att rubba YIF den här kvällen.

Utan vad- och hälseneskadade Kim Andersson tog de unga pågarna ansvaret – i ett pressat läge.

Efter förlusten i Eskilstuna var det ett krav att vinna för att inte hamna i brygga inför matchen i Kristianstad arena på lördag kväll.

Även om Lukas Sandell säger "det är dags att bryta sviten" och tränaren Jerry Hallbäck fyller på med "självklart har vi som målsättning och vision om att spräcka Kristianstads svit" tror jag inte att det räcker.

IFK Kristianstad har vunnit 54 raka matcher mot svenskt motstånd i sin arena.

På lördag kväll skriver vi 55 matcher.

För oavsett hur enkelt YIF vann derbyt (29-22) mot ett ovanligt tamt Lugi räcker det inte i Kristianstad.

IFK spelar i en egen liga i sin arena.

Det krävs mer för att rubba guldlaget.

Men YIF är på rätt spår, och har absolut rätt ingredienser i sitt spel, för att hamna topp 4 när det är dags att göra slutspelsval i mitten av mars.

Vi kan nog räkna bort Lugi i den kvartetten. Tomas Axnér inser att materialet inte räcker för att ta den fajten när man ska kombinera ligan med sex tuffa Europamatcher.

– Jag måste prioritera. Ska vi gå för att bli trea eller fyra måste vi toppa i så många matcher att vi inte inte orkar både i ligan och i Europaspelet, säger Axnér.

Det finns en spelare som redan går på knä: Alfred Jönsson.

Han måste få möjlighet till återhämtning om Lugi ska vara på banan när det roliga börjar till våren.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag