Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Peter Andersson

Trots tränarkaos – bäddat för nytt guld i Kristianstad

IFK Kristianstads fans har haft guldfest fyra år i rad.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
IFK Kristianstad lyfter SM-pokalen 2016.
Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvällspostens Jan Peter Andersson om förväntningarna på sydsvenska lagen inför omstarten i handbollsligan.


IFK Kristianstad

Sveriges bästa handbollslag behåller sin makalösa segersvit (76 raka mot svenskt motstånd) i Kristianstad arena. Att Ola Lindgren klivit av i tränarkaoset ska inte påverka IFK. Segermaskinen fortsätter vinna, tar en ny ligaseger och skaffar drömläge inför slutspelet. Räkna med guldjubel i Kristianstad för femte året i rad.

HK Malmö

Ordförande Jörgen Rasmussons skapelse har kapacitet att ta rygg på Kristianstad. Precis som för ett år sedan är HK Malmö en het finalkandidat, för laget har spelare med tyngd och spets på viktiga positioner. Trots att Malmö inte haft fullt manskap i mer än två-tre matcher är man ligatrea. Med alla friska är Stian Tönnesens lag ännu bättre.

Ystads IF

Det är dags för YIF att ta steget man har rätt att kräva av Jerry Hallbäcks pågar. Tabellfyran utmanar IFK Skövde och HK Malmö om andraplatsen – en kamp man kan vinna. Mycket hänger på Kim Andersson. Precis som tidigare, alltså. Om Kim varvar upp som i höstas, och Ludde Hallbäck fortsätter visa respektlöshet, är YIF ett finallag.

Lugi

Ett slutspel utan Lugi är inget slutspel. Därför räknar jag med att Tomas Axnér styr sitt unga lag så man inte halkar utanför topp 8-gänget. Marginalen till nian Guif är sex poäng men alla som sett handbollsmatcher vet hur fort det svänger. Dessutom måste Lugi hitta ett spel utan Hampus Jildenbäck som flyttat till proffslivet i franska Saint-Raphaël.

IFK Ystad

Lillebror i Ystad har tuffat till sig. Med lite flax kunde IFK räknat in ytterligare några pinnar och haft tydligt häng på en slutspelsplats. Laget saknar toppen på bredden men har flera profilstarka spelare. Det räcker för att bli sämst tia. Jag utgår ifrån att ex-proffset Fredrik Petersen pumpar in power och förklarar vad som krävs för att slippa kvala.

HIF Karlskrona

En tunn trupp där alla känner flåset bakifrån. Karlskrona måste ta poäng i rätt matcher för att hålla distansen till Önnered, Hammarby och AIK som trycker på. Det kommer att bli en stenhård fajt för att undvika plats 14 som leder rakt ner i allsvenskan. Jag hoppas att tränaren Robert ”Knirr” Andersson lyckas med uppdraget och fixar nytt kontrakt via kval.