Jan Peter Andersson

Svensk mästarklass räcker inte i Europa

Publicerad

Handbollslivet i Europa är stentufft – och det smäller direkt.

IFK Kristianstad visste det redan men fick en uppdatering i Szeged i Ungern.

Även om IFK har stjärnbredd på truppen räcker det inte på den här nivån i Champions League.

I Kristianstad plockar man fram kulramen varje gången arenan slår upp portarna för en match i handbollsligan.

50 raka segrar mot svenskt motstånd säger allt om IFK:s mäktiga särställning – på blågul mark.

Laget som vunnit SM-guld 2015, 2016 och 2017 ligger i pole position även den här säsongen.

"Alla imperium faller till slut, det gör säkert deras också", sa Lugitränaren och TV4-profilen Tomas Axnér när Lundklubben körde en livesändning på Facebook inför derbyt mot HK Malmö i förra veckan.

Det är ganska troligt att Axnér får rätt i sina funderingar. För inget varar för evigt.

Men jag tror inte på maktskifte det här året – och inte nästa heller.

För IFK har byggt en plattform som vilar på rejäla fundament, både på och utanför planen.

Klubbchefen Nikolas Larsson, sportchefen Jesper Larsson och tränaren Ola Lindgren är en tung, målinriktad trio med tydlig blick – mot de stora matcherna.

Redan efter första guldet med Lindgren la IFK-ledningen ett pussel till de stora matcherna i Europa.

Vägen var utstakad.

Nu är man där igen – för tredje året.

Det är lika tufft den här gången.

IFK Kristianstad kunde haft fyra poäng efter tre matcher i grupp A i Champions League. Nu har man en pinne för att det smäller blixtsnabbt på den här nivån.

Segerläget i premiären hemma mot Zagreb slutade med kryss och drömchansen förra helgen i Barcelona försvann på några minuter när matchen nästan var slut.

– Så är det på den här nivån. Det går snabbt, konstaterade Ola Lindgren när vi pratade om hur nära IFK var en megaskräll.

Att laget dippar i Sports hall Városi Sportcsarnok är inget som förvånar. Det ungerska topplaget, med Jonas Källman i uppställningen, har kapacitet att vara med på upploppet i CL-cirkusen.

Dessutom var det två andra parametrar som talade mot svensklaget:

1) Ola Lindgren är sjukskriven och ingen vet när han coachar laget igen.

2) IFK:s statistik mot Pick Szeged sa egentligen allt – sju förluster på sju försök.

Nu har Kristianstad åtta förluster mot Pick efter genomklappningen (36-27) som är en av de största i klubbens CL-historia. 

Jag hade önskat Lasse Olsson, som coachar när Lindgren kurerar sin hälsa, en trevligare match när han för första gången i skarpt läge styrde laget.

Nu måste IFK ladda om – utan Lindgren.

För hälsan går före en handbollsmatch. Därför kommer ingen i Kristianstad pressa tränaren att komma tillbaka innan han är 100 procent fit igen.

Om det dröjer innan Ola Lindgren är återställd vill jag se att Jesper Larsson tar en större roll på bänken. Han har varit med på guldresan och kan tugget.

Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag