Jan Peter Andersson

Superderbyt som kan avgöra allt

Publicerad

Om ni inte redan har gjort det – boka in fredag kväll i arenan i Lund.

Allt är riggat för superderbyt.

För att Lugi gjorde sin plikt mot IFK Ystad.

Och för att IFK Kristianstad reste sig i rysardramat mot Guif.

Skåneduellen har klockrena beståndsdelar för att sätta slutspelstonen redan nu.

Tomas Axnér menade efter en-dag-på-jobbet-matchen att fredagsfajten snurrar i huvudet på spelarna redan nu.

Och sedan sa han "i dag var det ingen speciellt sexig inramning".

Om det var avslagen stämning när IFK Ystad skickades ett steg närmare allsvenskan så väntar något helt annat när Lugi ska ta emot Kristianstad.

Även om matchen ska spelas i en arena som kallas för "biblioteket" tror jag att decibelnivån kommer att landa på gränsen för det tillåtna.

För nu ska Södra Kurvan flytta sin positioner till Lund för att visa vem som äger läktarna.

Men alla vet att matchen avgörs på planen och alla vet också vem som har det mentala överläget när vinrött och orange brakar samman.

Det finns många klassikermöten att se tillbaka på. När vi är inne på nostalgispåret är det omöjligt att gå förbi semifinalracet 2014. IFK öppnade dörren till finalen men Lugi promenerade in i Malmö arena.

Men, det var då.

Det är inte här och nu.

Oavsett så handlar det om hjärnornas kamp när Tomas Axnér och Ola Lindgren skickar in spelarna.

Två profilstarka och karismatiska coacher väger tungt i sådana här heta matcher. Det handlar om att behålla kylan och visa fingertoppskänsla i 60 minuter.

Lugi vann med uddamålet i hemmamatchen i höstas och IFK löste enkelt drabbningen i Kristianstad arena.

Nu ligger det lite mer i potten. Det handlar om att landa rätt inför slutspelet.

Kristianstad har visserligen en hängmatch på tisdag mot Hammarby. Men den missar man inte.

Därför kommer IFK till seriefinalen i Lund som ligaledare.

Hur det slutar? Jag vill påstå att det är 50-50-läge med ett plus i kanten för Kristianstad.

För IFK har det som Lugi saknar – två starka målvakter.

Ingen skugga över Josip Cavar och veteranen Oscar Jensen. Men de är inte i klass med Nebojsa Simic och Leo Larsson – och de är inte på samma nivå som Lugis tidigare stjärnmålvakter Espen Christensen och Torbjörn Sittrup.

När norrmännen regerade i Lund var det guldklass på Lugis försvar.

Om Simic stänger som i Champions League kan det bara sluta på ett sätt. Men handbollsligan är något annat. Här kan montenegrinen ibland uppträda som han mest av allt längtar efter första löneutbetalningen i sin kommande klubb i Tyskland.

Simic blev utbytt mot Guif för att han inte var bra.

Leo Larsson kom in för att här vet IFK vad man får.

Adam Krantz i Guif vann målvaktsmatchen men Leos blixtsnabba och klockrena utkast kom återigen att spela en avgörande roll.

Superpassen till Tim Sörensen (21-20) och Albin Lagergren (22-22 och 24-24) är handbollsgodis på hög nivå.

Här har Kristianstad ett vasst vapen som Lugi saknar.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag